Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde

ADVARER: «Vi må forsøke å unngå at tiltakene blir mer kostbare for liv, helse og samfunn enn epidemien ville blitt», advarer Camilla Stoltenberg og FHI i sin seneste risikovurdering. 

Foto: Vidar Sandnes

FHI advarer på nytt mot regjeringens strategi

Smitteverneksperter er uenige i regjeringens valg av strategi og FHI mener befolkningen må forberedes på at epidemitoppen ennå er foran oss.

Publisert: 2020-04-08 — 08.30
Denne artikkelen er over ett år gammel.

Norge vil få en Covid-19-epidemi med sannsynlig oppstart for alvor i løpet av året, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i en risikovurdering som ble offentliggjort tirsdag ettermiddag. 

I rapporten gjør FHI det klart at hovedbølgen fortsatt ikke har truffet oss.

Kontroll eller ikke?

Den ble publisert dagen etter Bent Høie sto på talerstolen og sa «vi har kontroll».

Ap-leder Jonas Gahr Støre uttalte på Politisk kvarter onsdag, at han ikke synes noe om at Bent Høie kommuniserer ut at Norge har viruset under kontroll, når FHI og Helsedirektoratet begge påpeker at SARS-CoV-2 vil finnes i Norge i lang tid fremover.  

Bent Høie mener på sin side at dersom vi klarer å holde reproduskjonstallet under én har, vi kontroll.

- Men det skal lite til å miste kontrollen. Dette er et langt løp, og vi må vise hvilken risiko som ligger foran oss. Men vi har kontroll på smittespredningen, sa han.

LES OGSÅ
Solberg: – Grunnlag for forsiktig optimisme

Kritisk til nullvisjon

FHI gir videre uttrykk for bekymring for signaleffekten av strategien regjeringen har valgt om å «slå ned» viruset fordi en slik nullvisjon kan bli vanskelig å riste av seg.

Konsekvensen kan for eksempel bli at foreldre holder barna hjemme selv om barnehagene og skolene åpner, at bedrifter ikke åpnes fordi man frykter de ansattes sikkerhet, eller at kommuner innfører lokale restriksjoner for å erstatte de statlige restriksjonene når disse tas vekk, skriver Dagbladet. 

Langvarige tiltak

«Vi må forsøke å unngå at tiltakene blir mer kostbare for liv, helse og samfunn enn epidemien ville blitt», advarer FHI i rapporten. 

 • Med «slå ned»-strategien vil varigheten på tiltakene være to år eller mer. Med brems, ett år.
 • Immunitet i befolkningen vil med «brems» være 40-50-prosent i 2021, mens det med «slå ned» kun vil være 5-10 prosent i 2021.
 • I rapporten pekes det på at det med «slå ned» strategien vil kreves sterkere og mer langvarige kontaktreduserende tiltak for å undertrykke holde epidemien.
 • Det kreves i hele perioden nøye overvåking for å fange opp og umiddelbart respondere på lokale utbrudd som kan oppstå etter skjult spredning i lengre tid.
 • Det trengs i hele perioden tiltak mot import av tilfeller med utlendinger som kommer til Norge eller nordmenn som vender tilbake fra reise.

Smitte fra utlandet

Sistnevnte pekes også på i Helsedirektoratets rapport, som beskriver risikoen for smitte fra utlandet som den største ulempen ved den strategien Norge har valgt til nå.

Så lenge epidemien ikke er slått helt ned i andre land, er det ifølge Helsedirektoratet «uunngåelig at det oppstår nye smittetilfeller i Norge».

Helsedirektør Bjørn Guldvog anbefaler likevel regjeringen å holde fast ved «slå ned»-strategien, men at den må vurderes på nytt «i løpet av noen få uker». Han viser til at både FHIs og regjeringens strategi har fordeler og ulemper, skriver Aftenposten. 

« I løpet av noen få uker vil vi trolig ha et langt bedre beslutningsgrunnlag enn vi har i dag», konkluderer Helsedirektoratet.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Jan Eggesvik 09.04.2020 18.38.37

  Spesialist i allmennmedisin

  Camilla Stoltenberg gjentar mistillit til regjeringen og Helsedirektoratets strategi. Og i bakgrunnen sitter den gamle epidemiologstjernen Preben Aavitsland og applauderer. Hva har så en gammel spesialist med å kritisere eliten i FHI. Jeg som har respektert og stolt på Aavitsland i alle år? Alle tar feil avgjørelser også de som har vært stjerner på forskningshimmelen. Jeg merker meg at åpen kritikk av Tegnell i Sverige mangler totalt fra Norske Folkehelseintituttet selv om dødstallene går rett opp. Nå kommer det sterke rapporter om at drømmen om flokkimmunitet ikke er dokumentert. Jeg aner tunnelsyn og arroganse. Jeg gamle mann med kunnskap om døden hos lungesyke har full tilitt til Helsedirektoratet, regjeringen og et samlet politisk sunt miljø i Norge som ikke lar seg føre bak lyset av gamle storheter. Kjøllefjord 9/4-20 Jan Eggesvik 6 ganger spesialist i allmennmedisin og Folkehelseutdanning. Ikke ekspert i epidemiologi, men kunnskap nok til å ta egne valg om hvem jeg stole på.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!