– 30 ulike antivirale legemidler under utvikling

– Som ved andre helsekriser vender nå oppmerksomheten seg til den forskningsbaserte legemiddelindustrien, sier Karita Bekkemellem i Legemiddelindustrien.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

– Vi er alle direkte berørt av koronapandemien, og vi ønsker at dette skal kreve så få liv som mulig og at langtidseffekten for samfunnet skal bli så liten som mulig, sier administrerende direktør i Legemiddelindustrien (LMI), Karita Bekkemellem, i en e-post til Dagens Medisin.

Hun peker på at som ved andre helsekriser vender nå oppmerksomheten seg til den forskningsbaserte legemiddelindustrien.

– I 2014 mobiliserte Innovative Medicines Initiative (IMI) hundrevis av forskere og selskaper i kampen mot ebolautbruddet, noe som første til rekordrask utvikling av to vaksiner og nye diagnostiske tester, sier hun.

ANSVAR: – Samfunnsansvarsfølelsen sitter i ryggmargen hos de som jobber i legemiddelindustrien, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i Legemiddelindustrien. Foto: LMI

Oversikt
LMI har på sine nettsider er oversikt over innsatsen til flere av legemiddelselskapene som har tilstedeverelse i Norge.

Enten gjennom utvikling av ny behandlingsform, diagnostikk, vaksiner eller gjennom donasjoner til ulike organisasjoner.

De har også en oversikt over ulike tiltak som industrien gjør for å bidra til håndtering av krisen.

30 antivirale legemidler
Bekkemellem fremholder at om lag 30 ulike antivirale legemidler er i ulike stadier i utvikling for å se om de kan brukes til behandling eller forebygging av covid-19.

– Siden lanseringen tidligere i mars har 13 selskaper svart på IMI Call 21. Mange legemiddelselskaper deler sin ekspertise, laboratoriefasiliteter og allerede eksisterende legemiddelkandidater med andre forskere for å få fart på utviklingen. Industriens respons har vært rask, betydelig, og preget av samarbeid.  

– I hvilken grad oppstår det samfunnsansvarsfølelse i legemiddelindustrien?

– Samfunnsansvarsfølelsen sitter i ryggmargen hos de som jobber i legemiddelindustrien, i likhet med de som jobber innen helsetjenesten. Det er et oppriktig ønske om å redde liv og lindre smerte. Til vanlig er våre medlemsselskaper i konkurranse med hverandre, men som andre kjenner vi på en sterk dugnadsfølelse i den situasjonen vi befinner oss i nå, og våre medlemmer ser etter muligheter til å bidra i denne særskilte situasjonen.

– For eksempel i våre produksjonsbedrifter som nå kontakter norske myndigheter for å høre om de kan avhjelpe legemiddelmangel med å starte produksjon av andre legemidler enn de vanligvis produserer.

Korte studieløp
Mange av studiene på legemidler i fase 3 har korte forløp fra start til slutt.

Eksempelvis viser Clinical trials at en studie på det antivirale legemiddelet remdesivir som startet 6 mars at den skal ferdigstilles allerede i mai 2020.
–  Hurtige utviklingsforløp ses ved store udekkede medisinske behov, som ved kritisk sykdom der det ikke finnes godkjente behandlingsmuligheter, hvilket er tilfellet med Covid-19. Ved utvikling av nye legemidler veies alltid pasientens nytte av behandling opp mot risiko ved bruk, og pasientgruppens nytte av tidlig godkjenning opp mot risiko ved å avvente fullstendig dokumentasjonspakke, sier Bekkemellem.  

Powered by Labrador CMS