FORSKER: Overingeniør Morten Olsen fra OUS (t.v.) kjenner på en av de to testlungene som ble brukt i forsøket mens OUS-forsker Tormod Martinsen ser på forholdet mellom trykk og volum i ventileringen. Foto: OUS

OUS-forskere sjekker om én respirator kan brukes på flere pasienter

– Det er ingen som vil anbefale dette til vanlig, men i en krisesituasjon kan dette kanskje redde to eller fire istedenfor bare én, sier gjesteforsker Håvard Kalvøy.

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

I dag er det mer enn nok respiratorer sett i forhold til pasienter som er innlagt med Covid-19. Men dersom de mørkeste scenariene slår til, kan situasjonen forandre seg. 

Nettopp tilgang på intensivplasser og respiratorer er noe av det norske sykehus jobber med å sikre, skulle Norge komme i en lignende situasjon som helsevesenet i Italia står i. 

Men, dersom hver respirator kunne brukes av mer enn én person, vil kapasiteten øke betraktelig. 

En forskningsgruppe ved Universitetet i Oslo (UiO) og Oslo universitetssykehus (OUS) har kastet seg rundt og tatt de aller de første skrittene for å se om det er mulig å koble flere enn én pasient til hver respirator. 

Saken ble først omtalt av nettstedet Titan.uoi.no.

– Det er mange i det kliniske miljøet ute i verden som snakker om dette, men det finnes ingen dokumentasjon, sier Håvard Kalvøy, som er gjesteforsker ved Fysisk institutt ved UiO og leder for Forsknings- og utviklingsavdelingen ved Medisinsk-teknologisk virksomhetsområde på OUS til Titan.uio.no.

Prinsippet er enkelt nok, ifølge forskerne: 

– Man kobler på et T-rør og splitter lufta i to. Luftstrømmen kan også splittes enda en gang, slik at det blir fire pasienter per respirator, forklarer Kalvøy.

– Det er ingen som vil anbefale dette til vanlig, men i en krisesituasjon kan dette kanskje redde to eller fire istedenfor bare én.

Det er mange i det kliniske miljøet ute i verden som snakker om dette, men det finnes ingen dokumentasjon Håvard Kalvø

Det er også viktig å finne ut om metoden har noe for seg i det hele tatt.

Powered by Labrador CMS