Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
NYE KLINIKKER: Pasienter med luftveissymptomer sendes flere steder til egne feberpoliklinikker for undersøkelse. Foto: Getty Images

Fastleger ber kommune lete etter andre leger til feberpoliklinikk

– Vi vil gjerne være med på dugnaden, men det spørs om vi jobber best på hvert vårt kontor, sier fastlege Trine Bjørner. 

Publisert: 2020-03-23 — 18.28
KAN SMITTE: – Erfaringsmessig er det liten grad av smitte til personale ved bruk av smittevernutstyr, men uplanlagte kontakter, et plutselig host for eksempel, kan føre til smitte, sier fastlege Trine Bjørner. Foto: UiO

Flere kommuner oppretter i disse dager egne poliklinikker for pasienter med luftveissymptomer for å redusere risikoen for å unngå spredning av koronaviruset SARS-CoV-2.

– Det er bra å få på plass slike klinikker med tanke på smittevern, men vi tror man burde tilstrebe å få tak i leger som ikke er fastleger til å jobbe i klinikkene, sier fastlege Trine Bjørner ved Majorstuhuset legegruppe i Frogner bydel i Oslo.

Stor usikkerhet om smitte

Mandag åpnet en ny feberpoliklinikk på Ullern i Oslo som tar imot pasienter fra bydelene Ullern, Vestre Aker og Frogner. Sammen med kolleger har Bjørner rettet en henvendelse til bydelsoverlegen hvor legene ber om at en forsøker å få tak leger uten fastlegepraksiser til å bemanne den nye klinikken.

– Erfaringsmessig er det liten grad av smitte til personale ved bruk av smittevernutstyr, men uplanlagte kontakter, et plutselig host for eksempel, kan føre til smitte. Det er også mye vi er usikre på når det gjelder hvor lenge dette viruset overlever på overflater. Det gjør jo at det for eksempel kan være sånn at smitten blir med fra poliklinikken til fastlegekontorene, sier Bjørner.

Vil unngå overlapp

– Vi vil gjerne være med på dugnaden, men det spørs om vi jobber best på hvert vårt kontor og unngår overlapp, sier Bjørner.

Fastlegen mener det bør være mulig å få inn andre trente leger.

 – Det finnes allmennleger som jobber i andre stillinger og som en kunne forsøkt å rekruttere inn, sier Bjørner, som oppgir at legesenteret ikke har fått svar på henvendelsen til bydelsoverlegen.

Fastlegen er likevel åpen for at det blir fastleger som jobber ved klinikken, hvis det ikke går å få tak i andre.

– Det er viktig at det er erfarne allmennleger tar denne jobben. Dette handler ikke bare om å ta prøver, men å gjøre kliniske vurderinger av syke pasienter.  Så dersom det viser seg at man ikke får tak i andre leger, må fastlegene trå til.

Kommunen: – Praktisk umulig

Dagens Medisin har tatt kontakt med bydelsloverlege Neelam Anjum i Bydel Frogner. Anjum viser videre til Anette Dey i Bydel Frogner, som igjen viser videre til Byrådsavdeling for eldre, helse og arbeid i Oslo kommune.

– Oslo kommune må rekruttere både fastleger og andre leger til dette viktige arbeidet. Oslo kommune synes det er overraskende at fastleger i Oslo mener det er nødvendig med andre regler for innbyggere og fastleger i Oslo enn ellers i helsenorge, skriver medisinsk fagsjef, Johan L. Torper, som svar på henvendelsen.

Torper oppgir at Oslo kommune følger anbefalinger fra nasjonale myndigheter.

– Feberpoliklinikkene er spesielt godt egnet til å beskytte både innbyggere og leger mot smitte så godt det lar seg gjøre. Det er ikke praktisk mulig at helsepersonell som arbeider med mulige koronasmittede ikke møter andre pasienter. Dette gjelder både spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten. Vi håper og tror at også fastleger bidrar i den nasjonale dugnaden for å løse utfordringen vi står i på best mulig vis.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

OSLO KOMMUNE OM OMSTRIDT JOURNALPROSJEKT

Helseråd Robert Steen

– Uaktuelt å forplikte oss ytterligere før vi får svar

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!