GUL BEREDSKAP: Helse Sør-Øst er nå i gul beredskap. 16 ansatte er smittet. 1500 ansatte er i karantene, fortalte administrerende direktør Cathrine Lofthus (t.h) under fredagens brief til pressen om beredskapssituasjonen, som ble avholdt på Skype. Foto:

Helse Sør-Øst vurderer egne bygg for korona-behandling

Helse Sør-Øst, som nå er i gul beredskap, vurderer å ta i bruk dedikerte bygg for å håndtere koronapasienter.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.


Dette sa administrerende direktør Cathrine Lofthus under fredagens pressebrief.

Her innledet hun for øvrig med å rose de ansatte i hele regionen for innsatsen.

Helse Sør-Øst er nå satt i gul beredskap. Dette betyr at personell og arealer omdisponeres. Det betyr også at planlagt virksomhet utsettes.

–  Nå bygger vi blant annet opp intensivkapasiteten. Når vi tar ned planlagt aktivitet i våre sykehus så har vi ganske stor kapasitet.  Men dette vil sette den totale kapasiteten på prøve. Slik det er i dag er vi absolutt i stand til å håndtere situasjonen og vi kommer til å klare en veldig stor økning. Men vi legger ikke skjul på at det vil bli veldig utfordrende, og vi er avhengig av våre flinke ansatte for å få dette til å fungere, sa Lofthus under briefen med pressen, om ble avholdt via Skype.

–  Vi omdisponerer nå personell fra steder som har mest planlagt aktivitet. Vi jakter også på forskere og administrative ansatte som kan bidra og settes inn i klinisk virke.

Ikke all planlagt aktivitet tas ned, men veldig mye, sier Lofthus:

–  Mange tar ned en god del fra mandag. For en del pasienter være klokt at vi opprettholder avtalene for å hindre innleggelse.

På spørsmål fra Dagens Medisin om HSØ har vurdert å opprette dedikerte sykehus for disse pasientene, svarte Lofthus:

–  Ja, det vurderes i alle helseforetakene å bruke dedikerte bygg og arealer. For eksempel Telemark som nå vil vri mye av øyeblikkelig hjelp i Skien til Notodden. OUS har et bygg på Ullevål sykehus; Kreft og isolasjonssenteret som vi vil vurdere å ta i bruk.

Når det kommer til medisinsk utstyr, peker Lofthus på at det er en veldig spesiell situasjon i hele verden.

–  Alle er ute etter akkurat det samme smittevernutstyret. De fire regionene samarbeider godt, og Sykehusinnkjøp er i dialog med både norsk industri og andre og nye leverandører.

–  Helse Vest har gått ut til industrien i sin region, og sagt at de trenger dugnadsånd for å få tak i utstyr som finns i andre sektorer enn helsesektoren, som åndedrettsvern og munnbind. De andre regionene vil gjøre det samme.

16 ansatte i HSØ er smittet. 1500 ansatte er i karantene.

Jan Frich, viseadministrerende direktør i HSØ opplyser at det i HSØ er 157 intensivplasser i utgangspunktet.

– Det kan etableres flere. Og det er cirka 400 respiratorer om vi tar med ulike kategorier av dem, inkludert transportrespiratorer, sa han.

Det er for tiden en noe stor pågang hos AMK, særlig i Oslo. Og det jobbes med å organisere akuttmottakene hensiktsmessig; etablere ren og uren sone og så videre, opplyste Lofthus.

Powered by Labrador CMS