MÅ TAS PÅ ALVOR: –  Samfunnet vårt kommer til å eksistere og fungere igjen etter dette, men vi må ta situasjonen på alvor nå slik at de som blir alvorlig syke faktisk får et godt tilbud, sier leder for Norsk sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Foto: Vidar Sandnes

Sykepleierleder frykter sprengt intensivkapasitet

Lill Sverresdatter Larsen mener sykepleierne er klare til å stille opp i håndteringen av covid-19, men urolige over intensivkapasiteten på sykehusene. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

– Sykepleierne er klare, sier leder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund (NSF).

I et blogginnlegg på Dagens Medisin skriver hun om hvordan sykepleierne ser på koronaviruset covid-19 som for første gang i Norge førte til et dødsfall torsdag kveld.

«Dette er ingen dugnad. Det er en kamp for å komme oss gjennom til lysningen på den andre siden» skriver Larsen i innlegget.

– Hvordan merker dere sykepleiere situasjonen?

– Vi merker situasjonen ved at det i dag har kommet nye regler som får følger for oss som sykepleiere, men også med tanke på reise og barna våre. Vi er klare, for dette er jobben vår, men det er også en usikkerhet der ute knyttet til beredskapen.

Opptatt av intensivkapasitet

–Hva er dere er urolige for?

– Når det sies at det finnes x antall intensivsenger, så er dette senger hvor det allerede ligger intensivpasienter. Når det snakkes om beredskap, så oppleves det som et parallelt univers. Det tas ikke høyde for at vi allerede har pasienter som er alvorlig syke og bruker disse sengene. Vi er også opptatt av om det er nok smittevernutstyr, spesielt åndedrettsmasker, og hvordan beordring av helsepersonell kommer til å fungere i et hardt presset helsesystem.

Larsen mener at få senger gjør at det er desto viktigere å følge de nye reglene.

– Vi må ta myndighetenes råd på alvor. Om ikke samfunnet som helhet tar dette på alvor og greier å bre sykdomstilfellene ut over hele året så vil vi få trøbbel. Det betyr at for dem som blir alvorlig syke og trenger intensivbehandling, så vil det være et problem. Da vil intensivkapasiteten vår bli sprengt.

Sykepleierlederen understreker at hun opplever at mange sykepleiere også er opptatt å redusere frykt.

–  Samfunnet vårt kommer til å eksistere og fungere igjen etter dette, men vi må ta situasjonen på alvor nå slik at de som blir alvorlig syke faktisk får et godt tilbud.

– Nødvendige tiltak

Larsen mener tiltakene som nå innføres, som å nekte helsepersonell å reise til utlandet er nødvendige.

–  Vi mener disse tiltakene er riktige nå. Dette handler om å hindre smitte, slik at vi kan spre forløpet over en lengre periode for å hindre en topp.

«Vi har i vente en tid som vil sette store krav til oss. Det kommer til å bli tøft – og vi vil stå i vanskelige prioriteringer» skriver Larsen i innlegget sitt.

– Vi er alltid, og vil også i krisesituasjoner være svært aktive i prioritering av hvem som trenger hjelp nå, som hvem som trenger respiratorer. Det vil vi være både på sykehus og i kommunene.

Mener kommunene må ruste opp

Larsen mener også at kommunene må ta grep.

– Det er viktig at både sykehus og kommuner har en tydelig ledelse. Sykehusene har en mer enhetlig lederlinje, men den er ikke like tydelig i kommunene. Det er viktig at kommunene nå mobiliserer og er i forkant, at de sikrer opplæring av helsepersonell før vi når toppen av sykdomstilfeller. Eksempelvis bør helsepersonell få øke sine deltidsstillinger til heltidsstillinger. Det er mange helsefagarbeidere og sykepleiere som har ønske om å få jobbe heltid, så dette er kun et økonomisk spørsmål, og burde være mulig å få til.

Powered by Labrador CMS