KRITIKK: – Når selv ikke helseforetakene forstår konsekvensene av regelendringene, er det helt urimelig at konsekvensene av å misforstå regelverket skyves over på pasientene, skriver Kjersti Toppe (Sp). Foto: Lasse Moe

Senterpartiet krever svar om finansieringskaos

Kjersti Toppe (Sp) ber Helse- og omsorgsministeren rydde opp i finansieringskaoset for bruk av off label-medisin i sykehus.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Dagens Medisin avslørte nylig finansieringskaos ved norske sykehus.

Verken overleger, klinikkledere eller direktører i helseforetakene hadde skjønt fullt ut implikasjonene ved at blåreseptforskriften ble lagt om i 2018 og at «finansieringsansvaret følger behandlingsansvaret».

Noe som medfører at sykehusene skal betale for off label-behandling igangsatt i sykehus, selv om medikamentet tradisjonelt betales av folketrygden, dersom Helfo mener behandlingen har for dårlig dokumentasjon for refusjon over folketrygden.

Off label-bruk betyr å benytte legemidler utenfor godkjent indikasjon.

Den europeiske legemiddelmyndigheten EMA gir markedsføringstillatelse i Europa.


Spørsmål til Høie
Mandag stiller Kjersti Toppe (Sp) spørsmål til Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) om hva statsråden vil gjøre for å skaffe oversikt over hvor mange som har hatt krav på refusjon til legemiddelbehandling utenfor godkjent indikasjon og allikevel har betalt selv?

Samtidig spør hun også om hva han vil gjøre for at pasientene får refundert utleggene.

Toppe viser til at det 1. januar 2018 ble iverksatt en rekke endringer i reglene for finansiering av legemidler, og at det i forkant av endringene var en del legemidler som ble dekket av Folketrygden (Helfo).

Hele spørsmålet leser du her!

Toppe avslutter med å skrive følgende: «(...) Når selv ikke helseforetakene forstår konsekvensene av regelendringene, er det helt urimelig at konsekvensene av å misforstå regelverket skyves over på pasientene. Derfor bes statsråden svarer på hvordan han vil rydde opp i situasjonen – både for dem som allerede er rammet og for dem som kan rammes i fremtiden

LES OGSÅ: «Systemet forutsetter at pasienten er en slags myndig forbruker som vet sitt eget beste»

Høie har foreløpig ikke svart på henvendelsen i Stortinget.

DETTE ER SAKEN:
Opp mot 10 hodepinepasienter hver uke betaler for sin egen behandling ved OUS Rikshospitalet.

Pasient Lise Henriksen opplevde å klage refusjonssøknaden sin helt til Trygderetten. Samtidig hadde Oslo universitetssykehus hele tiden ansvar for å dekke behandlingen – uten at hun fikk beskjed om dette i flere avslag på behandling.

Henriksen og overlege Knut Lundin, mener saken kunne vært løst fra dag én med bedre kommunikasjon om hvem som har finansieringsansvaret.

Helse Sør-Øst RHF har ikke oversikt over hvor mange pasienter som kan ha betalt for sin egen medisin.

Pasientombudet i Oslo mener saken minner om NAV-skandalen, og peker på at man ikke må lage nye regler, «uten at de blir tilstrekkelig kjent».

Powered by Labrador CMS