Vil prioritere pasientnær forskning

– Vi vil prioritere forskning som har relevans for allmennmedisin, og helst pasientnær forskning.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Marte Kvittum Tangen er også leder av Norsk forening for allmennmedisin (NFA). Arkvifoto.

Dette sier styrelederen i Allmennmedisinsk forskningsfond, Marte Kvittum Tangen.

Tangen, som er fastlege i Tynset,  peker på at man i allmennmedisin ofte savner kvalitative studier på hvilken betydning sykdom, undersøkelser og behandling har for pasienten.

Forskningsfondet vil nå prioritere pasientnær forskning, når de utlyser vårens forskningsmidler:

– Vi mangler mer forskning på betydningen av relasjonen mellom pasient og fastlege. For eksempel kan dette være kvalitative studier der det ses på hvilken betydning sykdom, undersøkelser og behandling har for pasienten. Dette er noe vi ofte savner i allmennmedisin.

– De fleste pasientene våre har jo flere og sammensatte sykdommer, og vi trenger mer forskning på betydningen av det og hvilke prioriteringer som gjøres i allmennpraksis, sier Kvittum Tangen ifølge Allmennmedisinsk forskningsfond.
Et eksempel på forskning hun selv ønsker seg mer av, er betydningen for en gravid pasient å gjennomføre glukosebelastninger – hvordan det oppleves, og hvilke konsekvenser det får.

– Jeg synes nye metoder i allmennmedisin er spennende, og ønsker mer forskning på for eksempel ultralyd, sier hun.

Vil sikre praksisnær forskning
De som søker stipend til vårens tildeling må være tilknyttet et allmennmedisinsk fagmiljø ved universitetet i Oslo, Bergen, Trondheim eller Tromsø – og helst jobbe ved siden av forskningen.

– I utgangspunktet ønsker vi at de som får stipend skal forske på deltid samtidig som de jobber i allmennmedisin, for å sikre at forskningen blir praksisnær, sier Kvittum Tangen.

Powered by Labrador CMS