Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Artikkelbilde
Helseminister Bent Høie opplyser i sitt svar til Tellef Inge Mørland (Ap) at Legemiddelverket planlegger å føre tilsyn med 4 prosent av landets apotek i 2020. Foto: Vidar Sandnes

Mener SLV selv må vurdere omfanget av apotektilsyn

Ifølge helseminister Bent Høie opplyser Legemiddelverket at de har som mål å gjennomføre flere apotektilsyn i 2020 enn i 2019.

Publisert: 2020-01-14 — 10.09

Stortingsrepresentant Tellef Inge Mørland (Ap) stilte i desember et skriftlig spørsmål til helseminister Bent Høie (H) om hva han mener om antallet tilsyn Legemiddelverket (SLV) fører med norske apotek.

Årsrapportene for apotektilsyn fra 2012-2018 viser at det har blitt opprettet mer enn 200 flere apotek siden 2012, uten at antallet tilsyn har økt. I 2018 ble det grunnet redusert bemanning kun gjennomført 12 tilsyn.

Les hele svaret til helseministeren her

– Holder en bra kvalitet
I sitt svar skriver Høie følgende:

«Det er Legemiddelverket som fag- og tilsynsmyndighet, som vurderer behovet for - og omfanget av - tilsyn med landets apotek. Legemiddelverket gjør til en viss grad risikobasert utvelgelse av hvilke apotek det føres tilsyn med.»

Han skriver videre:

«Legemiddelverkets erfaring er at apotekkjedene har velutviklete opplærings- og kvalitetssystem for alle sine apotek, og erfarer at kjedetilknyttete apotek jevnt over holder en bra kvalitet»

Høie peker også på at det ikke er flere eller mer alvorlige avvik selv om det etableres flere apotek.

«Eksempelvis opplyser Legemiddelverket at tallene for type og antall avvik for 2019 er sammenliknbare med hva som var tilfellet for 2016.

4 prosent i 2020
Høie skriver i svaret til Mørland at han er kjent med at Legemiddelverket i 2019 gjennomførte tilsyn med 3,3 prosent av landets apotek, og at dette tallet i 2012 var 3,9 prosent.

«Legemiddelverket opplyser at de for 2020 har som mål å gjennomføre tilsyn med 4 prosent av landets apotek», svarer Høie.

– Jeg er helt enig i at det ikke bare er antallet tilsyn som teller, men også hva slags type tilsyn, og at det for de store apotekkjedene er et poeng å se på hele kjedens arbeidsmåte, ikke bare undersøke enkeltapotek i kjeden. Samtidig mener jeg det er grunn til å stille spørsmål, når man ser at antall tilsyn har gått ned de siste årene, sier Tellef Inge Mørland (Ap) til Dagens Medisin.

Han påpeker at apotekene har fått en rekke nye oppgaver, som vaksinering, veiledning i bruk av legemiddelutstyr, enklere kontroller og målinger, som blodtrykk og kolesterol.

– Det er positivt at vi får bekreftet at slike oppgaver utføres på en trygg og god måte. Jeg tenker derfor det er et godt signal når Høie i sitt svar avslutter med at Legemiddelverket for 2020 har satt seg et høyere mål for andelen undersøkte apotek. 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!