Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
UENIGE: Studentene ved ELTE-universitetet i Ungarn er ikke fornøyde med avgjørelsen i Oslo tingrett. Foto: Anne Grete Storvik

Psykologistudenter anker dom

Studentene som tapte mot staten i den såkalte ELTE-saken tar saken videre.

Publisert: 2019-12-04 — 09.22

I november fikk staten og Helse- og omsorgsdepartementet medhold i rettsaken om de norske ELTE-studentene i Oslo tingrett. Nå anker studentene dommen til lagmannsretten. Det var Khrono som først omtalte anken.

– Vi anker fordi vi er grunnleggende uenige i dommernes konklusjon i tingretten. Hovedgrunnen er at vi mener at psykologyrkene i Norge og Ungarn er sammenlignbare, sier Alexander Lundgreen Flottorp, som er en av studentene som har gått til sak mot staten til Dagens Medisin.

Vil ha arbeidslisens

163 norske studenter ved Eötvös Loránd University (ELTE) i Ungarn gikk til gruppesøksmål på bakgrunn av at Helsedirektoratet i 2016 sluttet å godkjenne denne utdanningen som tilstrekkelig for å gi ut lisenser til studentene slik at de kan bli psykologer i Norge.

Saksøkerne mente at de hadde krav på arbeidslisens, for å jobbe og oppnå autorisasjon som psykologer i Norge, men Oslo tingrett slo fast at saksøkernes yrkeskvalifikasjon som "okleveles pszichológus" i Ungarn ikke er det samme yrket som en psykolog i Norge.

– Tok oss tid til å lese grundig

Flottorp oppgir at det var stor enighet blant studentene om å anke dommen.

– Vi var ganske sikre på at vi kom til å anke dommen, men tok oss tid til å lese grundig gjennom dommen og rådføre oss med advokaten vår.

Ettersom han ikke fikk lisens etter psykologistudiet i Ungarn, er Flottorp selv nå tilbake på skolebenken og tar en master i medier og kommunikasjon.

– Det har vært altfor usikkert for meg å satse på en psykolog-jobb, så derfor har jeg måttet se i andre retninger, sier han.

Tar saken til etterretning

Til Khrono sier advokat Per Andreas Bjørgan, som representerer studentene, at han mener dommen er feil.

– Vi mener tingretten her har gått på en juridisk fundamental bom og at det er gjort grunnleggende feil i tolkingen av EØS-retten.

Regjeringsadvokat Torje Sunde oppgir til avisen at han tar saken til etterretning.

– Av det jeg har lest så langt, så ser det ikke ut til at saksøkerne kommer med noe nytt og de gjør gjeldende de samme momentene som i tingretten. Vi mener tingretten har vurdert disse grundig.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!