Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
SKAL GI TRYGGHET: – Det var riktig å etablere Ekspertpanelet, som har hatt stor betydning for noen pasienter, sier helseminister Bent Høie, her under lanseringen av Ekspertpanelet i fjor. Arkivfoto: Silje Katrine Robinson

– Riktig å etablere Ekspertpanelet

Helseminister Bent Høie vil gjøre det lettere for norske pasienter å delta i kliniske studier.  

Publisert: 2019-11-20 — 14.00
Denne artikkelen er over to år gammel.

73 av 118 pasienter har fått råd om mer behandling etter at sakene deres har blitt vurdert av Ekspertpanelet.

– Blant pasienten som har fått sakene sine vurdert, så er det en ganske stor andel som har fått råd om mer behandling. Det tyder på at det er behov for Ekspertpanelet. Det tyder også på at helsetjenestene er flinke til å sende de rette sakene dit. Hadde det vært veldig mange saker som ikke fikk råd om videre behandling, så hadde man ikke vært bevisst nok på hvilke saker man sender, sier helseminister Bent Høie (H). 

– Kan det også bety at behandlingsansvarlige legene ikke har gjort gode nok vurderinger?

– Nei, dette er de vanskelige sakene. Hele hensikten er å støtte, ikke bare pasientene, men også legene, som står i de vanskeligste sakene. Det er ikke enkelt å ha oversikt over alle muligheter for utprøvende behandling, og dette er ment å gi trygghet.

Etterlyser samarbeid
Ekspertpanelet ble overrasket over hvor få kliniske studier som er tilgjengelig for norske pasienter. Bare 12 av 118 pasienter kunne delta i en utprøvende studie.

– Det understreker behovet for flere kliniske studier i Norge. Myndighetene bør også jobbe for å få til et bedre internasjonalt samarbeid som gjør det lettere å delta i studier i andre land, sier Ole Alexander Opdalshei, assisterende generalsekretær i Kreftforeningen.

Han mener erfaringene fra Ekspertpanelet bør brukes til å videreutvikle helsetjenesten.

– Vi bør stille oss spørsmål om hva barrierene er. I dag er mangelen på gentesting i Norge ett av hindrene for slik deltakelse, og manglende oversikt over studier er ett annet, sier Opdalshei.

– Må rustes bedre
– Vi har behov for å ruste helsetjenesten bedre for å møte utfordringene med persontilpasset medisin og få i gang flere kliniske studier. Vi ønsker flere kliniske studier i Norge og mulighet for deltakelse i flere nordiske studier. Vi jobber nå med en handlingsplan, som vi legger frem neste år. Jeg har også gitt helseforetakene i oppdrag å etablere diagnostiske verktøy knyttet til persontilpasset medisin, og det pågår nå et arbeid for å øke kapasiteten, sier Høie.

Kreftforeningen er glade for opprettelsen av Ekspertpanelet. Også vurderingene som ender med at det ikke er flere behandlingsmuligheter, er nyttige for pasientene, påpeker de.

– Man ønsker selvfølgelig at det finnes behandling som kan være nyttig, men når det ikke gjør det, så gir det en bekreftelse på at man har forsøk det som kan forsøkes. Det kan trygge eventuell usikkerhet, sier Opdalshei.

Da Ekspertpanelet startet opp regnet de med å behandle 300-400 saker årlig, som i Danmark.

– Vi tror det er behov for å informere bredere om panelet, slik at flere får kjennskap til ordningen, sier Opdalshei.

 

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!