TAR OVER: Lill Sverresdatter Larsen er sykepleiernes nye leder. Foto: Sunniva Tønsberg Gaski

Ny sykepleierleder: – Det blir et taktskifte

Lill Sverresdatter Larsen (40) skal lede Norsk Sykepleierforbund de neste fire årene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Saken er oppdatert.

Larsen er førsteamanuensis ved sykepleierutdanningen ved UiT Norges arktiske universitet og nestleder i NSF Troms. Hun ble innstilt av nominasjonskomiteen, og fikk 95 stemmer i valget. For å vinne valget måtte kandidaten få over halvparten av de 180 stemmene.

Den nye lederen ble gratulert av avtroppende leder Eli Gunhild By på NSFs landsmøte på Gardermoen.

– Jeg er en ydmyk nordlending. Dette er stort. Takk til alle som har stilt opp for meg på mange ulike vis. Drivkraften hos som er i salen her i dag og dem som har fulgt meg over mange år og heiet, er en inspirasjon og grunnen til at jeg står her i dag, sa Larsen til landsmøtedelegatene etter valget.

Faget i front

Norsk Sykepleierforbund er det fjerde største fagforbundet i landet målt i oppslutning, med 120.000 medlemmer. Den ferske lederen overtar sjefsstolen allerede på lørdag.

– Jeg vil starte med å samle organisasjonen rundt sykepleierfaget. Mottoet for mitt kandidatur har vært «med sykepleierfaget i front». Når jeg nå har fått landsmøtets støtte vil det være min største prioritet å nettopp fronte fag for å få frem vår politikk.

– Årets valg har av flere blitt sett på som et valg mellom kontinuitet og en ny kurs. Hva tenker du om det?

– Det er en naturlig måte å se det på, siden Eli Gunhild By nå har sittet i åtte år. Jeg har fremmet et ønske om en endring der Sykepleierforbundet i større grad fremtrer som en samfunnspolitisk aktør, både lokalt, nasjonalt og ut fra globale perspektiv.

– Et taktskifte

Larsen mener det vil bli en endring i måten organisasjonen kommuniserer utad, etter lederskiftet.

– Jeg oppfatter valget av meg som en bestilling av en faglig sterk organisasjon og et taktskifte i måten vi responderer, der den sykepleierfaglige stemmen må høres. Det holder ikke å ha en tydelig ledelse som prater sykepleiefag. Vi må gjøre våre tillitsvalgte, studenter og medlemmer bedre på å argumentere ut fra et sykepleiefaglig perspektiv.

Den påtroppende lederen kommer fra Nord-Norge og jobber i dag ved Universitetet i Tromsø, men mener ikke at tilhørigheten vil ha avgjørende betydning for lederjobben:

– Geografi vil ikke ha særlig stor betydning. Vi leder NSF uavhengig av hvor vi kommer fra.

Med seg i ledelsen får Larsen Silje Naustvik som nestleder og Kai Øyvind Brenden som 2. nestleder.

Powered by Labrador CMS