MÅ PRAKTISERES RIKTIG: – Alle med rett til norske trygdeytelser må kunne stole på at reglene blir praktisert riktig, sier arbeidsminister Anniken Hauglie. Foto: Per Corneliussen

Tolket trygderegler feil – flere dømt til fengsel

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie varsler ekstern granskning.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Reglene for å ta med sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger fra Norge til et annet EØS-land mens man har vært bosatt i Norge, har vært praktisert feil siden 2012. Det viser en ny gjennomgang av praksis i NAV. På en pressekonferanse mandag varslet arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie at hun vil iversette en ekstern gjennomgang for å finne ut hvordan feilpraksis kunne pågå over så lang tid uten å bli oppdaget.

– Dette er en svært alvorlig sak hvor mennesker urettmessig er anmeldt og har fått til dels store tilbakebetalingskrav fra NAV. På bakgrunn av anmeldelser er flere personer dømt til fengsel eller har fått andre straffereaksjoner. Jeg beklager overfor de som er berørt og deres familier, sa arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.

Den lengste fengselsdommen skal være på åtte måneder, ifølge riksadvokat Tor-Aksel Busch som også deltok på pressekonferansen, sammen med Hauglie og arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Fulgte ikke EU-forordning

Etter folketrygdloven kan ikke korttids kontantytelser utbetales til personer som ikke oppholder seg i Norge, men denne bestemmelsen er i strid med artikkel 21 i EUs trygdeforordning som kom i 2012. Ifølge EUs trygdeforordning har en person som oppholder seg i en annen medlemsstat rett på slike utbetalinger.

Reglene for personer bosatt i utlandet har vært praktisert korrekt.

– Alle med rett til norske trygdeytelser må kunne stole på at reglene blir praktisert riktig. Jeg vil derfor iverksette en ekstern gjennomgang med utgangspunkt i denne spesifikke saken. Vi må komme til bunns i hva som har skjedd og ta lærdom av det for framtiden, sa Hauglie.

NAV har endret praksisen for fremtidige saker og oppgir at alle saker fra de nye reglene kom i 2012 skal gjennomgås.

Powered by Labrador CMS