Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Legers forhold til sosiale medier

Det er ikke galt å være venn på Facebook med venner og personer man har sosiale relasjoner med, men man bør ikke takke ja til FB-vennskap til personer der lege-/pasientrelasjonen er eneste forbindelse.

Publisert: 2019-10-11 — 05.33
Svein Aarseth

Innlegg: Svein Aarseth, lege og leder av Rådet for legeetikk

NYLIG SKREV jeg et innlegg i Tidsskriftet om leger og sosiale medier. Artikkelteksten har medført mye oppmerksomhet med debatt på «lukkede» fora som «allmennlegeinitiativet» og «leger i Norge», men også i det offentlige rom, blant annet Dagens Medisin.

Jeg var ikke forberedt på dette, men synes responsen er flott: Det har kommet frem mye som er verd å reflektere over.

FASTLEGE FOR «ALLE». Allmennlege Bjarte Sørensen skriver innsiktsfullt om utfordringer ved å være fastlege for halve bygda.

Sørensen beskriver utfordringer som jeg kjenner meg igjen i; det å ha sitt sosiale liv blant sine pasienter. Da jeg jobbet slik, fantes ikke internett og slett ikke sosiale medier. De gir noen utfordringer som det er viktig for enhver lege å tenke gjennom. Det har tydeligvis Bjarte Sørensen gjort.

LEGE/-PASIENT-RELASJONEN. Facebook tjener mange oppgaver, for eksempel informasjonsfordeling i grupper med en felles interesse. Selvfølgelig skal man kunne bruke Facebook i slike sammenhenger.

Å tenke igjennom hvordan Facebook brukes, er ikke bare etikk, det er også juss

Det er ikke galt å være venn med sine venner og personer man har sosiale relasjoner med, på Facebook, men man må da selvfølgelig være bevisst på hva som kommuniseres. Hovedintensjonen var å peke på at man ikke bør takke ja til Facebook-vennskap til personer der den eneste forbindelsen er lege-/pasientrelasjon.

TENK IGJENNOM! I mitt innlegg i Tidsskriftet avsluttet jeg slik: «Samfunnspolitisk avdeling i Legeforeningen har laget en veiledning for bruk av sosiale medier med punktvis oppstilte retningslinjer. Rådet oppfordrer medlemmene til å sette seg inn i denne og alltid tenke nøye gjennom enhver publisering».

Jeg mener fortsatt at disse rådene er gode. Helsetilsynet har så langt en svært streng praksis når det gjelder taushetsplikt: Å tenke gjennom hvordan Facebook brukes, er ikke bare etikk, det er også juss.

Ingen oppgitte interessekonflikter

 

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

OSLO KOMMUNE OM OMSTRIDT JOURNALPROSJEKT

Helseråd Robert Steen

– Uaktuelt å forplikte oss ytterligere før vi får svar

DM Arena Digital - Post ASCO

Full åpenhet om verdioverføringer

DMTV_AvtaleVerdioverforinger.jpg

– Viktig at samfunnet kan få innsyn

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!