Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
FÅR LÅN: Helseminister Bent Høie la frem helsebudsjettet på en pressekonferanse på Aker sykehus mandag. Regjeringen foreslår å gi OUS til sammen 29,1 milliarder kroner til nye sykehus. Foto: Lasse Moe

Klart for Gaustad-lån - Sp varsler omkamp

Regjeringen gir lån til planene om nye Oslo universitetssykehus i statsbudsjettet for 2020. Men Senterpartiets Kjersti Toppe er misfornøyd og varsler mulig omkamp.

Publisert: 2019-10-10 — 13.50
Jeg ser det som naturlig at Sp tar opp saken hvis vi skulle komme i regjeringsposisjon
Kjersti Toppe

Den største nyheten innen helse da statsbudsjettet for 2020 ble presentert mandag, var nyheten om at regjeringen gir lån til sykehusutbygging på Aker og Gaustad i Oslo. Drøye 29 milliarder kroner går til nye Oslo universitetssykehus (OUS) med en lånebevilgning på 100 millioner kroner i 2020. Det betyr en stopp for sykehusdrift på Ullevål.

– Jeg mener at alle spørsmålene som er stilt knyttet til Ullevål-alternativet er godt besvart. Å bruke Ullevål som lokalitet som regionsykehus er fullt mulig, men det koster 12,8 milliarder kroner mer og tar syv år lengre tid. Vi er allerede på overtid med å realisere disse planene, sa helseminister Bent Høie (H) mandag.

Senterparti-politiker Kjersti Toppe er på sin side skuffet.

– Dette er både en dyr og dårlig løsning. Jeg hadde håpet at både Venstre og KrF hadde nådd frem i regjering. Det er jo spesielt at en godtar en lånesøknad på nesten 30 milliarder kroner og ingen i fagmiljøene står og applauderer. Jeg kan ikke huske at dette har skjedd før, sier Toppe til Dagens Medisin. Hun er helsepolitisk talsperson i Senterpartiet og nestleder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Vil ha ny runde

Regjeringen har i dag flertall og det er å vente at forslaget vil gå gjennom i Stortinget. Det betyr ikke at det ikke er rom for omkamp dersom en ny regjering kommer på banen, mener Toppe.

– Denne saken har vært viktig for oss hele veien og jeg ser det som helt naturlig at Senterpartiet tar opp saken hvis vi skulle komme i regjeringsposisjon om to år. Jeg ser det ikke som umulig å reversere det som nå har kommet frem i statsbudsjettet.

Senterpartiets tidligere regjeringspartner, Arbeiderpartiet, er derimot ikke innstilt på å endre planen.

– Vi forholder vi oss til at regjeringen har flertall på Stortinget bak lånebevilgningen, og dermed flertall for lånebevilgningen. Vi har vært opptatt av at vi må komme i gang med Aker, men samtidig konstaterer vi at OUS nå går videre med et stort utviklingsprosjekt uten å ha de ansatte med seg. Her har helseministeren en betydelig utfordring.

– Men vil dere reversere planene?

– For oss har det vært viktig å gå videre med tre sykehus i Oslo. Om det siste sykehuset ved siden av Aker og Radiumhospitalet skal ligge på Gaustad eller Ullevål, har vi ikke hatt sterke meninger om. Nå må pengene komme inn og en må gå i gang med utbyggingen. Vi tenker ikke på reversering i 2021. Vi ser fremover og vil utvikle sykehusbyggene.

Det at Toppe i Senterpartiet vurderer å ta opp diskusjonen om sykehusstrukturen på nytt i fremtiden, tar Kjerkol med knusende ro.

– Nå skal jo Sp gå til valg på å reversere det meste, så at dette er på listen, er kanskje ikke så overraskende.

Rent tap

Selv om helseministeren presenterte en løsning som regjeringspartiene har blitt enige om, legger ikke Venstres helsepolitiske talsperson Carl Erik Grimstad skjul på at partiet ønsket en annen løsning.

– Jeg er godt fornøyd med beslutningen om å bygge på Aker, men Gaustad er et rent tap for Venstre. Vi mener det er en dårlig beslutning, sier Grimstad til Dagens Medisin.

Grimstad tror likevel det kan skje endringer i reguleringsplanen for sykehuset på Gaustad ettersom konstellasjonen i bystyret i Oslo kommune er endret etter valget.

– Før hadde Høyre og Arbeiderpartiet, de to store partiene som har vært for dette, et rent flertall. Nå har de det ikke lenger, så jeg er veldig spent på hva som vil skje der. Da er det for eksempel rom for å flikke på høyde på bygg og utstrekning.

Leder i Helse- og omsorgskomiteen, Geir Jørgen Bekkevold (KrF), er ikke interessert i en ny runde med lokaliseringsdebatt.

– Jeg vet at Oslo KrF også har hatt et ønske om at Ullevål må utredes som et alternativ, men fra KrFs ståsted er det lokalsykehussituasjonen i Oslo vi har vært opptatt av. Vi ønsket å sikre de to ideelle sykehusene og ikke hindre at det bygges et nytt Aker sykehus, sier Bekkevold.

– Vi tar til etterretning at foten er satt ned. Å be om omkamp, vil være å skyte seg selv i foten. Det gjør vondt.

Legeforeningen: - Håper på annet resultat i Stortinget

– Vi håper at stortingsbehandlingen gir oss et resultat som vi mener tjener medlemmene bedre, sier tillitsvalgt Christian Grimsgaard om lånet til nytt sykehus på Gaustad.

Stemningen sto ikke i taket hos Legeforeningen da det ble klart at regjeringen går inn for å gi lån til de foreliggende planene for Oslo universitetssykehus (OUS), med sykehus på Aker og Gaustad – og nedlegging av Ullevål.

– Vi hadde håpet at innspillene våre ble hensyntatt. Jeg opplever at det har gått prestisje i prosjektet og at det nærmest skal gjennomføres uavhengig av hvilke svakheter og mangler som er avdekket, sier Christian Grimsgaard, foretakstillitsvalgt for Legeforeningen i Helse Sør-Øst.

«Vidtrekkende konsekvenser»

President Marit Hermansen i Legeforeningen mener beslutningen vil få vidtrekkende konsekvenser.

– Oslo universitetssykehus er et viktig sykehus, ikke bare for Oslo eller Østlandet, men for hele Norge. Det er et historisk høyt låneopptak, og vi vet at det har vært dårlige prosesser med de ansatte. Dette er bekymringsfullt når man skal gjennomføre et så stort prosjekt.

Hun understreker at foreningen har vært opptatt av at grunnlaget for beslutningen må være godt nok på grunn av følgene.

– Når en skal ta så store beslutninger med betydning for både landet og Oslo, må det være godt nok utredet.

Håper på Stortinget

Grimsgaard har lenge vært en forkjemper for en full utredning av Ullevål som tomt for et nytt storsykehus. Han tror ikke at avgjørelsen om lånet betyr at «slaget er tapt».

– Dette skal jo også behandles i Stortinget. Da er det viktig at Stortinget ser på helheten i forslagene regjeringen legger frem og at det sikres at vi kan håndtere den kommende eldrebølgen og oppgavene vi får i en rekke sykehusområder i årene fremover, sier Grimsgaard.

– Vi håper at stortingsbehandlingen gir oss et resultat som vi mener tjener medlemmene bedre.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

OSLO KOMMUNE OM OMSTRIDT JOURNALPROSJEKT

Helseråd Robert Steen

– Uaktuelt å forplikte oss ytterligere før vi får svar

DM Arena Digital - Post ASCO

Full åpenhet om verdioverføringer

DMTV_AvtaleVerdioverforinger.jpg

– Viktig at samfunnet kan få innsyn

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!