AVVENTENDE: Valgkampsjef Marte Leirvåg og ordførerkandidat Hilde Onarheim får se de første prognosene for kommunevalget. Til høyre ektemannen Hans Jørgen Brun, Herman Friele og hans kone, Renate Hjortland. Alle foto: Silje Katrine Robinson Foto:

Helse slått av bompengedebatt

Bompenge- og bybanedebatt har overskygget alle andre saker i valgkampen i Bergen. Sykepleier Hilde Onarheim (H) kjempet for ordførerposisjonen, men makten ser ut til glippe.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

– Ååå, der er min ordfører, utbryter Knut H. Opheim, mens han rekker frem begge hendene mot ordførerkandidat Hilde Onarheim (H).

Onarheim tar imot klemmen fra den ivrige velgeren idet hun kommer gående til Paradis skole i Bergen for å avgi sin stemme på valgdagen. I Bergen er det Arbeiderpartiet som har ledet byrådet med støtte fra Venstre og KrF de siste årene. Nå ønsker Høyre et skifte.

– Det er kjempespennende. Jeg har lang politisk erfaring, men har aldri vært ordførerkandidat før, sier sykepleieren.

VELGERKLEM: – Den vakreste ordførerkandidaten, utbryter Knut H. Opheim, som ikke legger skjul på hvem han har stemt på i valget. Hilde Onarheim og ektemannen Hans Jørgen Brun er på vei inn i valglokalet.

Vil ha valgfrihet i eldreomsorgen
Hun kom fra stillingen som assisterende sjefsykepleier på Haukeland universitetssjukehus da hun gikk over til å bli heltidspolitiker i Bergen for 16 år siden. Siden har hun blant annet vært bydelsordfører i Fana, helsebyråd og er nå gruppeleder for Høyre i bystyret. Onarheim brenner for mer valgfrihet i eldreomsorgen, og ønsker private aktører velkommen. 

Jeg er frustrert over at nasjonale saker har preget valgkampen. Vi hadde ønsket oss en mer normal valgkamp med mer fokus på skole og helse Monica Mæland, kommunalminister

– Det sittende bystyret har satt en strek over i valgfrihet i eldreomsorgen. For meg er det viktig med valgfrihet. Vi kan velge fastleger, tannleger og mye annet, men akkurat når man er gammel og skrøpelig, og på sitt mest sårbare, da kan man ikke velge. Vi trenger et mangfold av tjenester, som kan lære av hverandre og konkurrere, sier Høyrepolitikeren.

– Jeg har alltid vært opptatt av forebyggende helsearbeid og eldreomsorg, men i Bergen har det nesten ikke vært diskutert noen annet enn bybane og bompenger i denne valgkampen. Det er veldig synd. På stand har jeg spurt mange om de ikke har andre verdier i livet enn bompenger, om de har barn eller barnebarn, sier 64-åringen.

– Høyre er åpne for å sitte i byråd med Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB)?

– Ja, vil vi samarbeide, vi lever i et demokrati og vi kan ikke ignorere et stort parti. Vi har sagt at vi ikke kan fjerne bommene, men vi ønsker å gjøre innretningen bedre. Regjeringen har allerede gjort en del, sier hun.

ORDFØRERKANDIDAT: Hilde Onarheim (H) stemmer på Paradis skole på valgdagen, slik hun har gjort de siste 17 årene. – Det er høytidelig, sier hun.

Håper på 25 prosent
Onarheim er optimistisk da hun kommer til Høyres valgvake. Fra lokalet har man utsikt både til bomgepengestasjon og Bryggen, som er de to mest omstridte sakene i Bergen. Ap vil ha bybanen over Bryggen, mens Høyre vil ha den i tunnel til Åsane.

– Jeg er optimistisk, men spent. Jeg har sovet godt, men kjenner hjertet banker fortere nå. Jeg håper på 25 prosent for Høyre i Bergen, folk har jo vært så positive på dørbank og på stand, sier Onarheim.

Klokken nærmer seg 21, og de første valgprognosene skal snart presenteres på storskjerm.

– Helse- og omsorg er en stor del av porteføljen til kommunen. At Hilde både har pleie og politikk som bakgrunn, er en stor styrke. Bergen fortjener henne som ordfører, sier kommunalminister Monica Mæland (H), tidligere byrådsleder i Bergen.  

– Jeg er frustrert over at nasjonale saker, saker som ikke har avgjøres lokalt, har preget valgkampen. Vi hadde ønsket oss en mer normal valgkamp med mer fokus på skole og helse, sier Mæland. 

ØNSKET MER HELSEDEBATT: Monica Mæland og Hilde Onarheim sammen på valgvake i Bergen sentrum.

Nedturen
19,9 prosent for Høyre, viser de første resultatene på storskjerm. Bompepartiet gjør et brakvalg. Høyre er Bergens største parti. Stemningen er fortsatt optimistisk i Høyre-leiren.

– Vi har størst oppslutning, selv om det er nokså jevnt. Reduksjonen til Ap er et signal på at bergenserne ønsker et skifte. Vi vet mer først når alle stemmene er talt opp i natt, sier Onarheim.

 Dagen etterpå viser fasiten at Høyre akkurat kommer over 20-tallet. Bergens Tidende omtaler valgresultatet som «kaotisk»: Selv om Ap gjør et historisk dårlig valg, har Høyresiden trolig mistet sin mulighet til flertall i bystyret. Ap kan derimot danne flertall med fem andre partier.

– Vi er det største partiet, men jeg er selvfølgelig skuffet over at vi nå ikke ser ut til å kunne styre, sier Onarheim.

Ap går nå inn i forhandlinger med fem andre partier, der flere av partiene de skal samarbeide med er imot bybane over Bryggen. Det gjør at Høyresiden ikke har gitt helt opp.

– Det er mange partier som skal samarbeide, og vi får se hva det blir til. Vi har sagt til Sp og KrF at vi har en åpen dør, sier hun.

– Er du skuffet over at du neppe blir ordfører?

– Jeg hadde selvfølgelig hatt lyst til det, men jeg tenker ikke så mye på det i dag. Vi får se hva denne uken og neste bringer. Jeg fortsetter uansett i politikken med pågangsmot, sier hun.

Powered by Labrador CMS