Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
REKORD: I juni gjorde Tolletaten det største tollbeslaget av tramadol noensinne. Nærmere 184 000 tramadol-kapsler fant tollerne i kofferten til to reisende. Foto: Tolletaten

Beslaglegger store mengder tramadol

– Økningen i opioidholdige legemidler gir grunn til bekymring, sier leder ved seksjon for narkotikaanalyse i Kripos.

Publisert: 2019-08-20 — 10.28

For første gang siden 2014 har det vært en økning i tallet på narkotikasaker sammenlignet med foregående år. Det beslaglegges også stadig mer av legemiddelet tramadol. Det viser Kripos sin rapport om narkotikastatistikk for første halvår i 2019. Det var NRK som først omtalte saken.

Tramadol er et smertestillende opioid som er vanedannende. I Norge er det klassifisert som reseptpliktig legemiddel, men andre land, som for eksempel Sverige, har klassifisert tramadol som narkotika, oppgir Kripos.

– Økningen i opioidholdige legemidler gir grunn til bekymring. Trolig er det illegale markedet for reseptbelagte medikamenter større enn en har sett tidligere, sier Kari Frey Solvik, leder ved seksjon for narkotikaanalyse i Kripos i en pressemelding.

Gjorde rekord-beslag

I juni gjorde Tolletaten det største tollbeslaget av tramadol noensinne i Norge. I de fire koffertene til to svensker som hadde reist fra Kenya til Norge, fant tollerne nærmere 184 000 tramadol-kapsler.

– Tollbeslaget tyder på at det er et omfattende misbruk av denne typen reseptbelagt legemiddel i Norge og er en bekymringsfull beslagsrekord og samtidig et framvoksende samfunnsproblem. Det er all grunn til å advare mot bruken av dette legemidlet, sa tolldirektør Øystein Børmer i en uttalelse etter beslaget.

Mer kokain og hasj – mindre metafetamin

Statistikken viser også at det oftere gjøres beslag av hasj, og med høyere styrkegrad enn tidligere. Det gjøres også oftere beslag av store mengder kokain.

Antallet amfetamin-beslag er på samme nivå som tidligere år, men andelen metamfetamin-beslag går ned. Kun to prosent av beslagene så langt i år består av metamfetamin.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!