RUTEFLY: Fire pasienter er satt på rutefly istedenfor å bli sendt med luftambulanse etter operatørbyttet i luftambulansetjenesten. Foto: Getty Images

Måtte sende pasienter med rutefly på grunn av svekket luftambulanse-beredskap

Flere pasienter som skulle ha blitt sendt med ambulansefly har blitt satt på rutefly eller sendt med bil som følge av den svekkede beredskapen i luftambulansetjenesten.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Torsdag ble det klart at Forsvaret oppretter en midlertidig ambulansehelikopterbase i Kirkenes. Dette skjer som følge av ustabil beredskap etter at den nye operatøren Babcock SAA overtok.

En oversikt Dagens Medisin har fått fra Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) for Nord-Norge, viser at flere pasienter har måttet overføres til andre transportmidler enn ambulansefly de første fire dagene etter operatørbyttet 1. juli.

  • Fire pasienter er satt på rutefly
  • Seks-åtte pasienter er sendt med ambulansehelikopter eller Sea King
  • Seks pasienter er overført til bilambulanse i Finnmark

UNN oppgir at foretaket ikke har tall på eventuelle overføringer til bilambulanse i Nordland. 

– Vurdert som trygt

Fungerende fagdirektør Randi Brendberg i Helse Nord oppga til Dagens Medisin torsdag at færre tilgjengelige ressurser på kortbane krever mer arbeid med prioritering og koordinering.

– Er det trygt å sende pasienter som ellers ville ha blitt sendt med ambulansefly med rutefly?

– Det er det vanskelig å kommentere når man ikke kjenner pasienthistorien, men det er en vurdering som de som kjenner pasientens tilstand og situasjonen gjør og i disse tilfellene har de vurdert det som trygt.

– Kan det medføre fare for liv og helse at pasienter sendes med annen transport, heller enn å sendes med ambulansefly?

– Dersom det medfører forsinket behandling for tidskritiske behandlinger kan det det, men jeg vil føye til at vi ikke har fått meldt inn noen slike avvik.

Mener beredskapen er god nå

– Hvordan sikrer dere at overgangsperioden ikke går utover pasientene?

– Vi har en omfattende tiltaksplan med kompenserende tiltak. Den følges opp med daglige møter og med skriftlige rapporter fra helseforetakene. Det vil være en fortløpende vurdering om andre tiltak må settes inn.

Brendberg er positiv til situasjonen inn mot helgen.

– Det ligger ikke unormalt mange pasienter på vent til transport. Det er nå seks legebemannede helikoptre tilgjengelig i tillegg til fly, så samlet sett vurderes det som en tilfredsstillende beredskap.

Powered by Labrador CMS