BEHANDLING: Type 1 diabetes er vanligst blant barn og unge og behandles med insulin. Hvert år får 300 barn diabetes type 1 i Norge. Illustrasjonsfoto: Getty Images Foto:

Immunterapi bremset diabetes-debut

Immunhemmende behandling forsinket progresjon til diabetes type 1 hos høyrisikopasienter, viser en ny studie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Diabetes type 1 er en autoimmun sykdom, som vil si at kroppens eget forsvarsverk ødelegger de insulinproduserende betacellene i bukspyttkjertelen. Kroppen slutter dermed å produsere hormonet insulin, og pasientene vil trenge livslang insulinbehandling.

I en ny studie har forskere undersøkt hvorvidt behandling med teplizumab, et monoklonalt antistoff, kan forsinke oppstarten av diabetes type 1.

78 barn og unge, som alle hadde høy risiko for å utvikle diabetes type 1, inngikk i studien. Den ene gruppen fikk teplizumab, mens den andre gruppen fikk placebo.

Studien er gjennomført på klinikker i USA, Canada, Australia og Tyskland, og resultatene er nylig publisert i New England Journal of Medicine.

For personene som ved oppstart av studien fikk 14 dagers intravenøs behandling med teplizumab, gikk det mediant to år lenger tid til de ble diagnostisert med diabetes type 1 enn de som fikk placebo.

– To års utsettelse av sykdomsdebuten kan virke lite. Men deltakerne var mellom 12 og 22 år og i den alderen kan det være utrolig viktig å klare seg i ytterligere to år uten insulinbehandling når man kanskje er midt i puberteten eller akkurat skal flytte hjemmefra, sier professor Åke Lernmark ved Lunds Universitetet til Läkemedelsvarlden.

Han har ledet den svenske delen av arbeidet i det internasjonale forskningsnettverket Trialnet.

Studiedeltakerne ble fulgt i fem år. Da hadde 43 prosent i teplizumab-gruppen og 72 prosent i placebo-gruppen blitt diagnostisert med diabetes type 1. Vanlige bivirkninger av teplizumab i studien var kløe og andre hudsykdommer, smerte og redusert antall lymfocytter i blodet.

Powered by Labrador CMS