Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

– Dette er historisk

Legemiddelindustrien mener INSPIRE er et viktig samarbeid som ikke bare kan gi bedre pasientbehandling, men også representerer et unikt og innovativt partnerskap mellom industrien og den offentlige helsetjenesten.

Publisert: 2019-04-04 — 06.00
UNIKT: Administrerende direktør Karita Bekkemellem i Legemiddelindustriforeningen mener samarbeidet mellom industrien, Kreftregisteret og Kreftforeningen er unikt og viktig. Foto: LMI

– Det samarbeidet som nå er formalisert gjennom INSPIRE, er unikt. Vårt mål er bedre behandling for den enkelte pasient, men vi håper at samarbeidet på sikt vil føre til at flere kliniske studier i Norge. Det er også bra for pasientene, sier administrerende direktør Karita Bekkemellem i Legemiddelindustriforeningen (LMI).

Historisk partnerskap
Hun legger til at dette er første gang at det inngås et forpliktende partnerskap mellom flere legemiddelselskaper, Kreftforeningen som pasientenes stemme, og det offentlige gjennom Kreftregisteret.

I mer enn ett år har samarbeidet tatt form. Nå er alle avtaler formalisert og underskrevet.

– De legemiddelfirmaene som er med her, er jo også konkurrenter med mål om at deres medikamenter skal selges og gi inntjening. Likevel går de sammen om dette, hvorfor?

– Ja, men de er også opptatt å få godt datagrunnlag og mer spesifikk kunnskap. Selskapene er opptatt av det er de riktige pasientene som får riktig medisiner. Våre medlemmer har ingenting å tjene på at pasienter blir feilbehandlet eller får medisiner som ikke virker. Og de som er med på dette, viser vilje til å ta et samfunnsansvar, sier LMI-direktøren.

Manglende offentlig finansiering
Bekkemellem påpeker at det så langt har vært liten politisk vilje til å gi Kreftregisteret nødvendig finansiering til å få på plass systemer som sikrer nasjonale oversikter over bruk og effekt av kreftlegemidler.

– Det er på høy tid at dette kommer på plass, og jeg er stolt og glad for at vi har fått det til gjennom dette unike partnerskapet og at denne modellen kan sette en standard for fremtidig samarbeid mellom offentlig og privat sektor, sier Bekkemellem.

Hun peker på at fremtidens kreftbehandling i stadig større grad vil basere seg på biomarkører og skreddersys til den enkelte pasient.

– Dette er starten på mer bruk av persontilpasset medisin i kreftbehandlingen. Det betyr ikke nødvendigvis mer bruk av legemidler, men mer riktig bruk. Det er helt sentralt at hver enkelt pasient får behandling som virker for dem, og i mindre grad legemidler med usikker eller ingen effekt for den enkelte, sier Bekkemellem.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!