NY RAPPORT: Leder for HelseOmsorg21 Camilla Stoltenberg får rapporten om kommunalt kunnskapsløft overlevert fra leder av Kommunenes strategiske forskningsorgan (KSF), Nina Mevold. Foto: KS

Anbefaler at KS leder kommunalt kunnskapsløft

En regional struktur ledet av KS er organiseringen som best kan styrke forskning på de kommunale helse- og omsorgstjenestene. Og staten må bli med på et spleiselag med kommunene. Det er anbefalingene fra Kommunenes strategiske forskningsorgan (KSF) som ble lagt frem for HelseOmsorg21-rådet, torsdag.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

- Jeg håper og tror at arbeidet vårt vil resultere i at vi i fremtiden fatter beslutninger om helse- og omsorgstjenestene i kommunene basert på mer og bedre kunnskap. Vi må være sikre på at vi prioriterer de riktige tjenestene for innbyggerne, og at vi bruker ressursene på en best mulig måte, sier leder av Kommunenes strategiske forskningsorgan (KSF) og administrerende direktør ved Sørlandet sykehus, Nina Mevold i en pressemelding fra KS.

Torsdag presenterte Mevold KSFs rapport og anbefalinger for oppdragsgiver HelseOmsorg21-rådet.  Mens helsekronene er delt 50–50 mellom spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten, er fordelingen av forskningsmidler 90-10 i favør av spesialisthelsetjenesten. Gjennom halvannet år har KSF jobbet med en plan om å rette opp i denne skjevheten.

- Vi vet vi vil få enda større utfordringer i helse- og omsorgssektoren i fremtiden. Forskningen som gjøres i dag er lite relevant for kommunesektoren, og kommunenes potensiale som utdannings- og læringsarena utnyttes ikke godt nok. Det er dette vi har hatt som utgangspunkt i det arbeidet vi har gjennomført, sier Mevold.

KSF anbefaler at et nasjonalt organ (KSF) legges til KS for å koordinere fire regionale samarbeidsorgan. I samarbeidsorganene skal kommunerepresentanter fra regionene sitte, sammen med representanter fra universitets- og høgskolesektoren, forskningsinstituttene og brukerorganisasjonene.

Staten må betale
Finansiering av forsknings- og utredningsvirksomhet rettet mot de kommunale helse- og omsorgstjenestene må på sikt opp på samme nivå som i spesialisthelsetjenesten, heter det i den nye rapporten.

KSF anbefaler at staten bidrar med friske midler og mener en forpliktende statlig opptrappingsplan er avgjørende i en startfase, mens enkeltkommuner kan bidra økonomisk på frivillig basis.

- Dette kunnskapsløftet vil koste – både staten og kommunene, understreker Mevold.

Trenger mer kunnskap
Økende behov for helsetjenester, færre hender og strammere budsjetter i kommunene, vil kreve forskning for å sikre at prioriteringene kan skje kunnskapsbasert og innenfor rammene av faglig forsvarlighet, heter det i rapporten.

- Hvis kommunesektoren skal klare omstillingsarbeidet fremover er den avhengig av mer forskning og kunnskap. Vi må sikre utvikling, innovasjon og endring på riktige områder. Både helsepersonell, administrativ ledelse og politikere trenger mer kunnskap for å kunne prioritere utviklingen av de viktige oppgavene som skjer i kommunene, sier Mevold.

Hun opplyser at KSF-rapporten fikk mye ros av medlemmene i HelseOmsorg21-rådet.

Nå skal rapporten overrekkes politisk ledelse i Helse- og omsorgsdepartementet, der Rådet ber om at anbefalingene følges opp.

Powered by Labrador CMS