MÅ ØKE KOMPETANSEN: – Helsepersonell som mestrer oppgavene sine trives bedre og gjør en bedre jobb, sier statssekretær Anne Grethe Erlandsen som mener at det må jobbes mer systematisk med kompetanseheving i helsetjenesten. Foto: Vidar Sandnes

– Fagfolk er den viktigste ressursen vi har

Man må bli mye flinkere til å ta vare på kompetansen i helsetjenesten i fremtiden, sa statssekretær Anne Grethe Erlandsen da hun innledet Helsepersonelldagen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

DAGENS MEDISIN (STORO): Helsepersonelldagen er et årlig arrangement i regi av Helsedirektoratet. Statssekretær Anne Grethe Erlandsen startet dagens foredrag med spørsmålet: «Hvilket helsepersonell vil vi trenge fremover?»

– Fagpersoner er ressursen som kan gjøre den største forskjellen. Det er bare ett problem: den ressursen går på to bein og gjør egne valg, sa Erlandsen.

– Må ta vare på kompetansen

– Fremtiden vil kreve at vi bli utrolig mye flinkere til å husholdere med, og ta vare på, denne kompetansen. Vi vet at penger ikke vil løse utfordringene. Kompetanse er en av de aller viktigste løsningene. Kanskje den viktigste, sa statssekretæren.

Erlandsen understrekte også at dette er et av hovedtemaene i ny nasjonal helse- og sykehusplan, som departementet jobber med i disse dager.

– Vi må bruke den viktigste ressursen vi som samfunn har, fagfolk, på en klok måte, sa Erlandsen.

 – Trenger bredde- og spisskompetanse

Statssekretæren pekte blant annet på viktigheten av digital kompetanse og etterutdannelse som er tilpasset arbeidsgivers behov. Erlandsen trakk frem sykepleierutdanningen som eksempel:

– Vi vet at vi trenger breddekompetanse i kommunene og for kronikerne, og at vi trenger spisskompetanse på andre områder. Men hva er den rette miksen? Spurte statssekretæren.

Erlandsen pekte også på behovet for kompetanseheving.

– Vi må som samfunn være mye mer systematiske når det gjelder kompetanseheving, sa statssekretæren.

– Helsepersonell som mestrer oppgavene sine trives bedre og gjør en bedre jobb.

– Må ha kompetanse i å jobbe i team

Teamarbeid i helsetjenesten var en av kompetanseformene Erlandsen pekte på:

– I går hørte jeg om en mor som i løpet av 18 måneder hadde vært til konsultasjon hos 22 ulike spesialister med barnet sitt. Det vitner om en helsetjeneste som fortsatt jobber etter hverandre og ikke sammen, sa statssekretæren.

– Nå har mor og barn for første gang møtt et team som har gitt en samlet vurdering og anbefaling, sa Erlandsen.

– Ingen klarer å skape pasientens helsetjeneste alene. Derfor trenger vi kompetanse i å jobbe i team.

Powered by Labrador CMS