ANBEFALER PRIVATE SYKEHUS: LMIs Karita Bekkemellem, her avbildet sammen med helseminister Bent Høie ved en tidligere anledning, mener at de regionale helseforetakene ikke gir industrien noe valg. Derfor anbefaler de norske pasienter å gå til private sykehus for å få behandling hvis dagens regelverk blir stående. Foto: Arkivfoto

LMI: – Vi er stolte av «industri-brillene»

– Sveinung Stensland kritiseres for å ha «industri-brillene» på. Vi har industribrillene på hver dag og er stolte av dem, svarer LMIs Karita Bekkemellem på kritikken i saken om gratismedisiner.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I ett år har bruken av Compassionate Use-ordningen nær stoppet opp fordi sykehus og legemiddelselskaper ikke blir enige om hvem som skal betale når leger ønsker å gi pasienter legemidler før de har markedsføringstillatelse (MT). Helsepolitisk talsperson i Høyre Sveinung Stensland uttalte nylig til Dagens Medisin at han mener at det nå er på tide at det «ryddes opp».

– Avtaleutkastet som foreligger nå går for langt, og det motarbeider målene i Legemiddelmeldingen. Dette går utover norske pasienter og deres mulighet til å få prøve det nyeste av medisiner, uttalte Stensland.

Det fikk Senterpartiets Kjersti Toppe til å reagere:

– Her forenkler Stensland og har industri-briller på. Saken er mer komplisert enn som så, svarte Toppe, som er første nestleder i Helse og omsorgskomiteen på Stortinget.

– Er stolte av brillene

Utspillet faller ikke i god jord hos nettopp industrien.

– Sveinung Stensland kritiseres for å ha «industri-brillene» på. Vi har industribrillene på hver dag og er stolte av dem, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i LMI.

– Gjennom industribrillene ser vi det samme som kan ses gjennom pasientbrillene. Ingen av oss er tjent med et system der det skjer et slikt spill som vi nå er vitne til. Vi er opptatt av at pasientene skal få tatt legemidlene i bruk, og at vi som bransje kan ha forutsigbare og rettferdige rammebetingelser å forholde oss til. Vi vil fortsette å jobbe for at regjeringens viktige mål settes ut i praksis, blant annet at norske pasienter sikres likeverdig og rask tilgang til effektive legemidler, og at det legge til rette for forskning og innovasjon, sier Bekkemellem.

Peker på RHF-enes holdninger

LMI mener at deres råd om å bruke private sykehus må sees i sammenheng:

– Kjersti Toppe kritiserer LMIs råd til norske pasienter om å gå til private sykehus for å få behandling hvis dagens regelverk blir stående. Men årsaken til vår retorikk er holdningen fra RHF-ene, sier Bekkemellem.

– Vi i legemiddelindustrien støtter opp om det offentlige helsevesenet – det er en styrke for pasientene. Men når det vedtas omstridte retningslinjer som vi mener går ut over pasientene, og RHF-ene sier at «enighet ikke er et mål», og at vi må «take it or leave it», da har ikke vi noe annet valg. Det vi peker på, er konsekvensen av den dårlige oppfølgingen av den gode legemiddelpolitikken vedtatt i Legemiddelmeldingen og tre regjeringserklæringer, sier Bekkemellem.

Powered by Labrador CMS