Tom Ole Øren er leder av Allmennlegeforeningen. Akrivfoto. Foto:

– Behov for flere hundre allmennleger i spesialisering

En solid økning i antallet allmennleger i spesialisering må til om behovene skal dekkes, ifølge en ny rapport.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Rapporten, som fremskriver behovet for allmennleger i spesialisering (ALIS) i et tiårsperspektiv, er laget av Helsedirektoratet, Legeforeningen og KS.
Leger som går av med pensjon, fremtidig befolkningsvekst og reduksjon i arbeidsbelastningen blant fastleger er blant årsakene til at man har regnet seg frem til at det årlig er behov for 600 ALIS.

Først opplyste Legeforeningen at det er behov for 500 nye ALIS-stillinger, men onsdag opplyser de at dersom tallet om arbeidsbelastning som inkluderer legevakt, er tallet på nye ALIS det er behov for 626. 

Beregningene av behovet for ALIS-stillinger er basert på ulike scenarier, ifølge Legeforeningen.

  • Samlet sett viser rapporten at 626 ALIS må på plass årlig for å erstatte leger som går av pensjon, håndtere fremtidig befolkningsvekst og redusere arbeidsbelastningen fra dagens nivå på 55,6 timer i uken, ifølge Legeforeningen. De har krevd 500 nye ALIS i året, og mener selv at dette er et «konservativt anslag».

Rekrutteringstiltak
Legeforeningen, Helsedirektoratet og KS i tillegg laget ytterligere en rapport. I den  kommer de med forslag til rekrutteringstiltak for allmennleger, hvor de beskriver rekrutteringstiltak for ALIS som er næringsdrivende, som har fastlønn og ALIS utenfor fastlegeordningen, eksempelvis sykehjem og Kommunal akutt døgnenhet (KAD).

– Her listes det opp mange gode tiltak som kommuner og staten kan benytte for å løse rekrutteringskrisen. Ikke minst bør kommunene se hvordan næringsdriftsmodellen kan gjøres mer attraktiv for unge leger, uttaler Tom Ole Øren, leder i Allmennlegeforeningen, i en pressemelding.

– Rapporten beskriver noen felles prinsipper som gjelder alle tre ansettelsesforhold. Blant annet at ALIS har eget listeansvar, men at disse legene kan tilbys kortere lister. Det er også viktig å tilrettelegge for at leger blir i jobben. Rapporten peker i tillegg på at rekrutteringstiltakene må ivareta kontinuiteten i relasjonen mellom lege og pasient og sikre stabilitet i legetjenesten, heter det fra Legeforeningen og Øren.

– Det er viktig at tiltakene ikke bare løser en akutt krise her og nå. Stabilitet i legetjenestene er et mål i seg selv, sier Øren.

Powered by Labrador CMS