Bedre datakvalitet med felles innsats

Direktoratet for e-helse har tatt initiativ til et utvidet samarbeid med ulike aktører for å informere om feilpraktisering og jobbe langsiktig for å forhindre at datakvaliteten utgjør en pasientrisiko.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Christine Bergland

Innlegg: Christine Bergland, direktør i direktoratet for e-helse

DAGENS MEDISIN skrev 27. januar 2018 om fiktive opplysninger i pasientjournaler og følger opp med et intervju med Nard Schreurs i IKT-Norge.

Direktoratet for e-helse ønsker å bidra med noen presiseringer av fakta.

FEIL RETTET OPP. Vi har oppdaget at det har forekommet testing i journalsystemene i produksjon, og at helsepersonell har benyttet testpasienter med reelle fødselsnummer. Det ble også oppdaget tilfeller hvor navn og fødselsnummer på e-resepten ikke stemmer med navnet som er registrert i Folkeregisteret.

Direktoratet for e-helse har fokus på å ivareta både datasikkerhet og datakvaliteten gjennom hele den komplekse verdikjeden med mange aktører involvert

Direktoratet har slettet feilene og rekvirenter ble kontaktet for å rette feilene i deres journalsystemer.

DATAKVALITET. Direktoratet for e-helse har videre tatt initiativ til et samarbeid med Legeforeningen, alle de regionale helseforetakene, Helsedirektoratet, Norges Apotekforening, Norsk Helsenett og Statens legemiddelverk for å informere om feilpraktisering og jobbe langsiktig for å forhindre at datakvaliteten utgjør en pasientrisiko.

Vi har fokus på å ivareta både datasikkerhet og datakvaliteten gjennom hele den komplekse verdikjeden med mange aktører involvert. Datasikkerhet i e-helseløsninger handler om at data lagres på en sikker måte og er tilgjengelig når det er behov for dem, men det er også avgjørende at data som lagres, er korrekte data (datakvalitet).

RASK INNGRIPEN. IKT-Norge peker på sentrale og viktige utfordringer når tidligere lukkede systemer nå er koblet opp mot nasjonale systemer. Dette gjør at feil og manglende datakvalitet kan få konsekvenser videre inn i andre systemer.

Når det oppstår feil, er det derfor viktig å avdekke og korrigere dem raskt, slik vi har gjort i dette tilfellet.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS