Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
DIREKTØRENE AVGJØR: Lars Vorland, Cathrine Lofthus, Stig Slørdahl (leder) og Herlof Nilssen, her fra et tidligere møte. Arkivfoto

32 legemidler ble innført og 41 legemidler ble avvist

Beslutningsforum behandlet 80 saker i 2018. Over halvparten av legemidlene fikk nei.

Publisert: 2018-12-31 — 11.30

Hver måned møtes Beslutningsforum, som består av de fire administrerende direktørene i de regionale helseforetakene, for å avgjøre hvilke nye legemidler og behandlingsmetoder som skal få innpass i norske sykehus. Siden opprettelsen i 2014 har saksmengden økt betraktelig. Det har også tallet på legemidler som får avslag, slik Dagens Medisin nylig skrev.

Beslutningsforum hadde sitt siste møte i 2018 17. desember. Her ble tre legemidler innført, mens fem ble avvist. Årsregnskapet viser da at Beslutningsforum har sagt ja 31 ganger og nei 41 ganger, mens 7 saker har fått et annet utfall. I noen tilfeller er dette medikamenter som har fått et generelt nei, men hvor det likevel er åpnet for bruk under visse vilkår.

Rekordmange nei
Andelen nei har økt fra 20 prosent i 2017 -  til 51 prosent i 2018. Dette er rekordmange avslag siden Beslutningsforum startet opp. Tidligere metodesjef i Statens legemiddelverk Kristin Svanqvist, som nå jobber for Amgen, er kritisk til dette og mener myndighetene har senket betalingsviljen.

Stig Slørdal, som leder Beslutningsforum, avviser dette og sier de har holdt fast på sine prinsipper for prioritering.

Omstridt
I året som har gått er det avslaget – og senere innføringen av nusinersen (Spinraza) til barn, en av sakene som har skapt mest oppmerksomhet. Men også avslaget av MS-medisinen ocrelizumab (Ocrevus) har fått mange til å reagere. Legemiddelet fikk nylig ja i Sverige

Her kan du se alle beslutningene som er tatt siden Beslutningsforum startet opp i 2014.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!