SKREDDERSØM: Kart som dette gir kirurgene bedre oversikt når de opererer pasienter med tynntarmskreft. Foto: Ahus

Mener nye 3D-kart kan øke overlevelsen ved tynntarmskreft

Overlege Yngve Thorsen ved Ahus mener bruken av tynntarmskart kan bidra til at flere blir kvitt kreften, holder den i sjakk lengre eller slipper kraftige cellegiftkurer.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Når en pasient har kreft gjelder det å fjerne mest mulig gjennom kirurgi før pasienten eventuelt settes på cellegift. Nå har forskere på Akershus universitetssykehus funnet en måte å fjerne flere lymfeknuter ved tynntarmskreft.

– Ved all kreftkirurgi på tarm tar man også med tilhørende lymfeknuter. Jo mer man får med, jo større sjanse er det for at man får med alt kreftvev. Ved høyresidig tykktarmskreft har vi de siste årene benyttet oss av 3D-kart over blodkarene slik at vi har kunnet fjerne vesentlig flere lymfeknuter enn tidligere. Nå har vi overført samme metode til tynntarmskreft, sier overlege Yngve Thorsen ved Gastrokirurgisk avdeling.

Bruker skreddersøm
3D-kartene er basert på CT-bilder av pasienten tatt før operasjonen.

– Man ser i utgangspunktet ikke blodkarene når man går inn og man holder seg ofte nær tumoren for å unngå å kutte av et viktig blodkar. Med et kart kan man våge seg inn et område man tidligere ikke har turt å bevege seg inn i, og på en tryggere måte. Vi skreddersyr operasjonen etter pasienten, sier Thorsen.

Bruken av 3D-kart er utviklet gjennom et internasjonalt samarbeid og det er ifølge Thorsen gjennomført operasjoner for tykktarmskreft med samme metode ved Sentralsykehuset i Vestfold, på Haukeland universitetssykehus, samt ved sykehus både i Tyskland og Tyrkia.

– Men foreløpig er det bare vi på Ahus som har tatt i bruk metoden på tynntarmskreft, sier Thorsen.

Arbeidet på Ahus ledes av professor Dejan Ignjatovic.

Kan slippe cellegiftkur
45 pasienter har så langt blitt operert for tynntarmskreft ved hjelp av 3D-kart på Ahus. Sykehuset har enda ikke langtidsdata, men Thorsen tror metoden vil gi større sjanse for overlevelse for pasientene.

– Dette kan i noen tilfeller bety at pasienter blir kvitt kreftsykdom som de ellers ikke ville blitt kvitt. I andre tilfeller, med langsomt-voksende krefttyper som nevroendokrine tumorer, kan det bety at kreftmengden kan reduseres drastisk og at det blir lettere å holde sykdommen i sjakk over lengre tid, sier Thorsen.

– I helt spesielle tilfeller med lokalisert lymfekreft kan det også innebære at pasienten slipper å gjennomgå en lang og tøff cellegiftkur, men i stedet kan gå direkte over til en mildere vedlikeholdsbehandling.

Tar imot pasienter fra Riksen
Ahus har allerede inngått et samarbeid med Rikshospitalet om å ta imot pasienter for operasjon.

– Vi tar gjerne imot pasienter fra andre steder også, om det er ønskelig. Dette er en relativt sjelden type kreft, så den kompetansen vi har her, tenker vi at kan hjelpe andre også.

Yngve Thorsen oppgir ingen interessekonflikter.

Powered by Labrador CMS