TVILENDE: Petter Brelin er tvilende til at samfunnet kan spare milliardbeløp på å øke andelen av digitale­ legetimer. Foto: Vidar Sandnes Foto:

Legeleder frykter overforbruk

Leder Petter Brelin i Norsk forening for allmennmedisin frykter at digitalisering av legetjenester kan føre til overbehandling.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Ifølge konsulentselskapet Accenture kan samfunnet spare milliardbeløp på å øke andelen av digitale legetimer. Petter Brelin, leder i Norsk forening for allmennmedisin, stiller seg imidlertid tvilende til beregningene og konklusjonen.

– Dette er noe av det mest luftige jeg har sett av beregninger. At 40 prosent av alle konsultasjoner i primærhelsetjenesten skal være digitale innen 2025, stiller jeg meg tvilende til. Det anslaget er ikke særlig godt begrunnet, sier Brelin til Dagens Medisin.

Han påpeker at erfaringer fra Sverige, der e-konsultasjoner er mer utbredt enn i Norge, viser at det totale antallet legekonsultasjoner økt etter introduksjon av digitale tilbud.

– Det er ikke sånn at vanlige konsultasjoner går ned tilsvarende økningen i digitale. Premisset for beregningen er feil, sier Brelin.

Og han legger til:

– Derfor blir også anslaget om at samfunnet kan spare 23 milliarder kroner, i beste fall en oppsiktsvekkende konklusjon uten særlig rot i virkeligheten.

Frykter overbehandling
Han frykter at kommersielle interesser kan skape seg et marked som kan føre til mer overbehandling, stikk i strid med det Legeforeningen nå har startet en stor kampanje for å motvirke. Faren for dette påpekes også i rapporten fra Accenture.

Mens e-konsultasjoner kan redusere antallet av vanlige legebesøk, kan det også tenkes at en del pasienter vil benytte e-konsultasjon i tillegg til vanlig legebesøk, slik at totalvolumet øker. Slik kan serviceorienterte, private aktører medføre en henvisningspraksis som ikke er bærekraftig. Rapporten påpeker at den verdifulle portvokterfunksjonen i norsk helsevesen blir utfordret dersom det ikke settes tydelige rammer av den offentlige helseforvaltningen, og kontinuiteten i vår kontakt med helsevesenet kan bli brutt.

– Vi må vurdere hvordan tjenestene skal tas i bruk slik at vi sikrer riktig prioritering og at tjenestene blir tilgjengelige på måter som ikke gir uønskede effekter. Det er erfaringer fra andre steder at for eksempel fastlegene kan få mange nye konsultasjoner som kanskje ikke er nødvendige. En annen utfordring kan være overdiagnostikk og unødvendig behandling, sier fungerende divisjonsdirektør Geir Stene-Larsen i Helsedirektoratet.

– Alternativet er Dr. Google
Thorleif Jansen, medisinsk sjef i Kry, én av tilbyderne av digitale legetimer, avviser at de bidrar til overbehandling.

– Vi har alle et ansvar for å unngå overforbruk av helsetjenester i samfunnet. Noe av det vi gjør i Kry, er å be pasienten svare på en rekke spørsmål i appen før pasienten bestiller time, og basert på denne informasjonen får pasienten beskjed dersom vi ikke kan hjelpe. Dette gjør at vi klarer å hjelpe cirka 90 prosent av dem som oppsøker Kry. I mange tilfeller vil det derfor være både rimeligere og enklere for pasienten å få hjelp via videokonsultasjon, hvor man kan få effektiv hjelp på et lavt omsorgsnivå og veiledning til rett omsorgsnivå dersom det er nødvendig. 

– Når det er sagt, så mener jeg at vi bør være forsiktig med å regulere forbruk av helsetjenester ved å gjøre dem mindre tilgjengelige. Vår erfaring er at pasienter opplever økt trygghet når de vet at de har god tilgang på kvalifisert personell. Alternativet for mange kan være å oppsøke Dr. Google, som ofte kan bidra til det motsatte; nemlig økt utrygghet og sykdomsangst. Pasienter som oppsøker Kry, har reelle bekymringer og helseplager, og da blir det unaturlig å påstå at det er unødvendig å oppsøke lege for de bekymringene eller plagene. De oppleves jo som helt reelle for pasienten, sier Jansen.

Ønsker offentlig styring
Brelin understreker imidlertid at digitalisering av legekonsultasjoner vil være en viktig del av fremtidens primærhelsetjeneste.

– Vi hilser gode, kvalitetssikrede digitale løsninger velkommen, og er enig i konklusjonen i rapporten om at det offentlige må ta styringen her, men beregningene og anslagene som ligger i rapporten, er jeg tvilende til, sier Brelin.

Powered by Labrador CMS