Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Vi har ikke råd til pasientskader

Danskene har forstått at de store utfordringene ikke kan løses alene ved å vaske hendene oftere, bedre rengjøring eller enerom til pasientene. Løsningen ligger gjemt i data.

Publisert: 2018-11-15 — 05.10
Denne artikkelen er over tre år gammel.
Marthe Iversøn Standeren

Innlegg: Marthe Iversøn Standeren, rådgiver for helsesektoren, SAS Institute

NÅR VI BLIR innlagt i sykehus, forventer vi at sykehuset og de ansatte gjør alt i sin makt for å gjøre oss friske. Allikevel blir noen pasienter sykere under innleggelsen fordi de får uønskede infeksjoner. Noe som i verste fall kan føre til døden.

Som borger er ikke dette min forventning.

BEKYMRINGSFULLT. Behandlingen lever ikke opp til forventningene, og i tillegg fører disse infeksjonene til betydelige kostnader for samfunnet samt lengre helsekøer og innleggelsestid – som blant annet er beskrevet under tittelen «Når ikke målet om reduksjon i andelen av pasientskader» i Dagens Medisin (11. oktober 2018).

At Helse-Norge fortsatt ikke når målet, bekymrer meg. Spesielt fordi jeg vet at det i Norden finnes sykehus som har kommet langt i oppgaven med å løse problemet med data og avansert analyse. Hvorfor ikke lære av dem?

TRYGGHET. Region Syddanmark betjener fire sykehus, og her fokuseres det på å oppnå en høy grad av pasientsikkerhet med nye, innovative metoder. Ved bruk av avanserte analysemodeller har regionen gått foran og arbeider målrettet med å skape større trygghet for innlagte pasienter.

Uønskede sykehusinfeksjoner kan forebygges med målrettet og kostnadseffektive tiltak. Det skal være trygt å bli innlagt på sykehus

Danskene har forstått at de store utfordringene ikke kan løses alene ved å vaske hendene oftere, bedre rengjøring eller enerom til pasientene. Løsningen ligger gjemt i data, derfor blir tilgangen til bruk av data i fremtiden svært viktig. Ledelse og ansatte ved sykehuset må gis muligheten til å reagere raskt på bakgrunn av mønstre som kunstig intelligens kan finne i dataene. Slik kan uønskede sykehusinfeksjoner forebygges med målrettet og kostnadseffektive tiltak. Det skal være trygt å bli innlagt på sykehus.

LÆR AV DANSKENE! Utfordringene i Danmark er de samme som i Norge. Det fokuseres på å redusere urinveisinfeksjoner, sårinfeksjoner og luftveisinfeksjoner. Ved hjelp av systematisk arbeid med data, kunstig intelligens, tekstanalyse og maskinlæring, tas det faktabaserte beslutninger for å redusere sykehusinfeksjonene. Løsningen leverer beslutningsstøtte til både klinikere og ledelse. Om kort tid kan den nye innsikten også brukes til å forutsi hvilke pasienter som er i størst fare for å pådra seg disse infeksjonene – før de oppstår!

Så hva venter vi på? Hvis vil oppnå målene raskere, så la oss lære av hva man gjør i Danmark. Metodene og verktøyene eksisterer allerede.

Interessekonflikt/disclaimer: SAS Institute er verdens største privateide IT-selskap med over 13.000 ansatte og 60.000 kunder i 134 land. SAS Institute tilbyr blant annet analysebaserte IT-løsninger til helsesektoren.

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 19/2018

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Svein Inge 15.11.2018 15.38.58

  Og ikke minst, det vil hjelpe kraftig på bunnlinja hos SAS Institute. Produktet er sikkert bra, men vi har mange år med arbeid for å heve kvalitet og integritet i data til at de skal kunne brukes til riktig rapportering og styring. Hadde SASI fokusert på DET før de skal selge svindyre produkter, tror jeg behovet for ledelses og styringsprodukter hadde kommet rimelig raskt i kjølvannet. Men den jobben er så krevende at det lar vi ligge til helsesektoren selv, hvor man knapt har tid til å snakke med pasientene før man haster videre. Sleipt salgstriks! Mye vil ha mer!!

 • Sykehuslege 15.11.2018 11.18.50

  Data hjelper ikke dersom kvalitet på data er dårlig. Dette virker som som ikke en gang helsetilsynet forstår. Å forsøke å kontrollere helsevesenet baser på datasttømmer av tvilsom validitet er en yndet sport blant landets mange byråkrater. Registere som er forankret i fag og fagfolk har jeg mye mer tro på. AI burde heller implimenteres i klinisk virksomhet før man forsøker seg på kontroll og styring. Dette vil usnsett kreve milliardinvisteringer som å gjennomføre et såpas stort nasjonalt infrastruktur prosjek som dette vil kreve. Da datamengen for hver enkelt pasient øker dramatisk år for år, vil det etterhvert måtte tvinge seg frem nye måter og arbeide på.

 • Didrik Andreassen 15.11.2018 10.33.40

  Hei! Dette var ekstremt tynt og kun som reklame og regne. Får dere betalt for slikt?

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!