Vi har ikke råd til pasientskader

Danskene har forstått at de store utfordringene ikke kan løses alene ved å vaske hendene oftere, bedre rengjøring eller enerom til pasientene. Løsningen ligger gjemt i data.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Marthe Iversøn Standeren

Innlegg: Marthe Iversøn Standeren, rådgiver for helsesektoren, SAS Institute

NÅR VI BLIR innlagt i sykehus, forventer vi at sykehuset og de ansatte gjør alt i sin makt for å gjøre oss friske. Allikevel blir noen pasienter sykere under innleggelsen fordi de får uønskede infeksjoner. Noe som i verste fall kan føre til døden.

Som borger er ikke dette min forventning.

BEKYMRINGSFULLT. Behandlingen lever ikke opp til forventningene, og i tillegg fører disse infeksjonene til betydelige kostnader for samfunnet samt lengre helsekøer og innleggelsestid – som blant annet er beskrevet under tittelen «Når ikke målet om reduksjon i andelen av pasientskader» i Dagens Medisin (11. oktober 2018).

At Helse-Norge fortsatt ikke når målet, bekymrer meg. Spesielt fordi jeg vet at det i Norden finnes sykehus som har kommet langt i oppgaven med å løse problemet med data og avansert analyse. Hvorfor ikke lære av dem?

TRYGGHET. Region Syddanmark betjener fire sykehus, og her fokuseres det på å oppnå en høy grad av pasientsikkerhet med nye, innovative metoder. Ved bruk av avanserte analysemodeller har regionen gått foran og arbeider målrettet med å skape større trygghet for innlagte pasienter.

Uønskede sykehusinfeksjoner kan forebygges med målrettet og kostnadseffektive tiltak. Det skal være trygt å bli innlagt på sykehus

Danskene har forstått at de store utfordringene ikke kan løses alene ved å vaske hendene oftere, bedre rengjøring eller enerom til pasientene. Løsningen ligger gjemt i data, derfor blir tilgangen til bruk av data i fremtiden svært viktig. Ledelse og ansatte ved sykehuset må gis muligheten til å reagere raskt på bakgrunn av mønstre som kunstig intelligens kan finne i dataene. Slik kan uønskede sykehusinfeksjoner forebygges med målrettet og kostnadseffektive tiltak. Det skal være trygt å bli innlagt på sykehus.

LÆR AV DANSKENE! Utfordringene i Danmark er de samme som i Norge. Det fokuseres på å redusere urinveisinfeksjoner, sårinfeksjoner og luftveisinfeksjoner. Ved hjelp av systematisk arbeid med data, kunstig intelligens, tekstanalyse og maskinlæring, tas det faktabaserte beslutninger for å redusere sykehusinfeksjonene. Løsningen leverer beslutningsstøtte til både klinikere og ledelse. Om kort tid kan den nye innsikten også brukes til å forutsi hvilke pasienter som er i størst fare for å pådra seg disse infeksjonene – før de oppstår!

Så hva venter vi på? Hvis vil oppnå målene raskere, så la oss lære av hva man gjør i Danmark. Metodene og verktøyene eksisterer allerede.

Interessekonflikt/disclaimer: SAS Institute er verdens største privateide IT-selskap med over 13.000 ansatte og 60.000 kunder i 134 land. SAS Institute tilbyr blant annet analysebaserte IT-løsninger til helsesektoren.

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 19/2018

Powered by Labrador CMS