Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
PASIENTNÆRT: – Mens sentrene for fremragende forskning har en lang tidshorisont når det gjelder nytte, er dette senteret innrettet for å gi resultater raskere og bety noe mer umiddelbart for pasienter, sier John-Arne Røttingen, administrerende direktør i Forskningsrådet. Foto: Vidar Sandnes

Norges første forskningssenter for klinisk behandling til Bergen

– Vi har store forventninger til at det første senteret i den nye ordningen vil løfte norsk klinisk nevrologisk forskning til et nytt nivå, sier administrerende direktør John-Arne Røttingen i Forskningsrådet.

Publisert: 2018-11-12 — 11.27
Denne artikkelen er over fire år gammel.

Forskningssentre for klinisk behandling (FKB) er en ny ordning som bygger på anbefalinger fra HelseOmsorg21-strategien.

Målet med sentrene er å bidra til bedre klinisk behandling av høy kvalitet, gi alvorlig syke pasienter bedre tilgang på den nyeste og beste behandlingen og en sterkere internasjonalisering i forskningen, ifølge pressemeldingen fra Forskningsrådet.

Nevrologi
Forskningsrådet har besluttet å tildele Haukeland universitetssjukehus og Universitetet i Bergen (UiB) Norges det første forskningssenteret for klinisk behandling. Senteret skal forske på behandling av alvorlige sykdommer på sentralnervesystemet, som MS, ALS, Parkinsons sykdom og demens.

Forskningssenteret i Bergen, Neuro-SysMed, vil få 20 millioner i året inntil åtte år for å forske på nevrologiske sykdommer. Haukeland og UiB samarbeider om senteret, som skal ledes av professor og overlege Kjell-Morten Myhr ved Helse Bergen HF.

– Vi har store forventninger til at det første senteret i den nye ordningen vil løfte norsk klinisk nevrologisk forskning til et nytt nivå. Forskningsrådet håper å kunne lyse ut nye sentre for klinisk behandling de kommende årene, uttaler administrerende direktør John-Arne Røttingen i Forskningsrådet.

Pasientinvolvering
Senteret vil drive med utprøving av ny behandling, og målsettingen er ifølge Forskningsrådet at ny behandling skal bli tilgjengelig for pasienter i hele Norge. Tilgang til deltakelse i studiene skal også være lik landet over. Det vil bli stor vekt på brukermedvirkning både i planleggingen av studiene og i gjennomføringen.

– Mens sentrene for fremragende forskning har en lang tidshorisont når det gjelder nytte, er dette senteret innrettet for å gi resultater raskere og bety noe mer umiddelbart for pasienter. Her vil pasientene være med på å definere hva som er viktig for dem i studiene. Det er ikke gitt at pasientenes fokus er lik legenes, og derfor er det viktig å inkludere dem i hvordan forskningen utformes, sier Røttingen. 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • vi.toka@skedsmo.kommune.no 16.11.2018 13.56.33

  Ser ut som det kun er klinisk forskning dvs test av piller? og ikke basalforskning. Viktig i sykehusmiljøer at man tenker utenfor boksen. Det finnes mye forskning der ute bl.a. på demens (diabetes 3, diabetes i hjerne, alternative dietter, ketoner), eller at plakket ikke er "årsaken" men prøver beskytte hjernen mot?? et eller annet. For MS er det fortsatt "inside out eller outside in" teorier. I tillegg til fokus på Mitokondrie. Mitokondrie dietter (mind my mitocondrie) er spennende, men forskes lite på. Andre miljøer jobber med utgangspunkt i tarmflora, ubalanse i kroppen, metabolisme, mitokondrie, cellenivå, hvordan få til balanse med mer "naturlige tilskudd", hjelpe kroppen selv, i stedet for piller som ofte kun holder deler av immunsystemet i sjakk, og ikke reparere noe som helst, men gir store bivirkninger. Savner den type forskning. Dette støttes selvsagt ikke av legemiddelindustrien, som ikke er ute etter i reparere/fikse kun avhengighet, og burde støttes av det offentlig.

 • Mona H Bahus 12.11.2018 19.56.35

  Dette varmer våre hjerter og vi jubler i stiftelsen ALS Norge . Endelig har vi fått til klinisk forskning i Norge , Dette er så utrolig viktig mål og tilbud for de som lider der ute. Nå er neste mål : kur mot ALS . Og vi i stiftelsen ALS Norge støtter de Norske ALS forskere og ALS prosjekter 100 % . Hilsen fra hele den engasjerte gjengen i stiftelsen ALS Norge . (vi har fått nytt navn fra oktober 2018) www.alsnorge.no

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!