Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

JOBBE SMARTERE: – Vi må jobbe enda smartere, se hvorfor noe virker eller ikke virker, og dra nytte av den kunnskapen vi har, sa James P. Allison til Dagens Medisin på kreftkongressen ASCO i Chicago juni 2016. I dag deler han Nobelprisen i medisin med japanske Tasuko Honjo. Foto: Carl-Magnus Hake, Dagens Medicin

JOBBE SMARTERE: – Vi må jobbe enda smartere, se hvorfor noe virker eller ikke virker, og dra nytte av den kunnskapen vi har, sa James P. Allison til Dagens Medisin på kreftkongressen ASCO i Chicago juni 2016. I dag deler han Nobelprisen i medisin med japanske Tasuko Honjo. Foto: Carl-Magnus Hake, Dagens Medicin

Nobelpris til forskerne bak immunterapien

Årets Nobelpris i medisin deles likt mellom James P. Allison og Tasuko Honjo for deres forskning på immunforsvarets mekanismer, som ledet til banebrytende immunterapi ved kreft.

Annons:

I dag offentliggjorde Nobelforsamlingen ved Karolinska Institutet at årets Nobelpris i medisin deles mellom amerikaneren James P. Allison og japanske Tasuko Honjo for deres forskning som har ledet frem til immunterapi ved kreft – et behandlingsprinsipp som står for et av de aller største fremskrittene innen kreftbehandling noensinne.

Tasuku Honjo, som er lege og tidligere professor og dekan ved Kyoto University i Japan, deler Nobelprisen i medisin med amerikanske James P. Allison. Foto: Karolinska Institutet

Allison trodde på overraskelser
For to år siden intervjuet Dagens Medisin James P. Allison på verdens største kreftkongress (ASCO) i Chicago, USA. Da skrev vi at mange mente Allison var en fremtidig Nobelpris-vinner, noe de altså hadde helt rett i.

Allison, som er biolog og professor i immunologi, sa til Dagens Medisin at han ikke tror at kreft kan utryddes.

– Noen krefttyper kan vi kurere, men vi vil aldri klare å utrydde kreft. Vi må jobbe enda smartere, se hvorfor noe virker eller ikke virker, og dra nytte av den kunnskapen vi har, uttalte mannen bak et av de største fremskrittene innen kreftbehandling til Dagens Medisin.

Og slik svarte han på spørsmålet om han trodde vi ville få overraskelser innen immunterapi om noen år:

– Ja, det vil komme overraskelser. Det er synd det er så stort fokus på kombinasjonen av ulike legemidler. Det begynner nå å komme studier på kombinasjon med stråleterapi, sa James Allison.

Brems i immunsystemet
Allison studerte et kjent protein som viste seg å fungere som en brems i immunsystemet og fant at ved å slakke på denne bremsen, kunne immunsystemet aktiveres og angripe kreftcellene.

Parallelt med Allisons arbeid, oppdaget Tasuku Honjo et nytt protein på immuncellene som også viste seg å fungere som en brems, men med en annen mekanisme.

Oppdagelsene til Allison og Honjo ble grunnlaget for utvikling av den banebrytende immunterapien ved kreft.

James P. Allison (f. 1948) har siden 2012 vært professor ved University of Texas MD Anderson Cancer Center, Houston og er tilknyttet Parker Parker Institute for Cancer Immunotherapy.

Tasuku Honjo (f. 1942) er utdannet lege har vært professor og dekan ved Kyoto University.

 

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   3 + 6 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

Bilde av Joachim Henriksen

Utbetalinger fra legemiddelindustrien

Samarbeider kun med åpne leger

Utbetalinger fra legemiddelindustrien

Søk i utbetalingene fra legemiddelindustrien

Oslo universitetssykehus

Går av som HR-direktør ved OUS

HELSEDIREKTØREN BER SYKEHUSENE TA GREP

Når ikke målet for færre pasientskader2

STATSBUDSJETTET 2019

Dette er helselekkasjene

Pasient- og brukerombudet i Oslo og Akershus:

Frykter et eldreombud vil gå utover andre pasientgrupper2

Kommende DM Arena-møter

Tidligere DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!