Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Skuffende nedprioritering av Den gylne regel

Det er på tide å ta i bruk sterkere virkemidler enn prat for å realisere Den gylne regel.

Publisert: 2018-09-25 — 16.06
Denne artikkelen er over fire år gammel.
Rune Frøyland

Innlegg: Rune Frøyland, visepresident i Norsk psykologforening

I FORRIGE UKE presenterte Helsedirektoratet nye tall som viser at veksten i psykisk helsevern har stoppet opp. «Veksten i kostnader i psykisk helsevern var på bare to prosent i perioden 2013–2017, mens den for somatikken var på ti prosent», lyder den klare meldingen på Helsedirektoratets nettsted.

Det er nå klart at Den gylne regel ikke fungerer.

Les også: Fem ganger høyere vekst i somatikken enn i psykisk helsevern

STERKT PRESS. Våre medlemmer rapporterer samtidig om sterkt press på de psykiske helsetjenestene. Det er lengre ventetider enn ønskelig (46 dager), og fastlegene og andre som henviser, opplever frustrasjon over at pasienter avvises. Antallet er i gjennomsnitt på 30 prosent, ifølge Helsedirektoratet.

For at helsepolitiske mål skal nås, opplever behandlere press på å avslutte pasienter før de er ferdig behandlet.

SKUFFELSE. Dagens Medisin hadde en utspørring av helse- og omsorgsminister Bent Høie under Arendalsuka 2018. Statsråden ble blant annet spurt om helseforetakenes prioritering av psykisk helsevern, og Høie svarte slik på DM-nett 16. august: – «Jeg er ikke bare misfornøyd. Jeg er skikkelig sur. Jeg tror ikke noen av styrelederne eller direktørene ikke har fått med seg at jeg er sur. Jeg gir meg ikke på dette».

Norsk psykologforening er også skuffet over manglende prioriteringer til psykisk helse i sykehusene. Men tallene viser at det ikke holder å si at sykehusene skal prioritere. For at ord skal bli til handling, må det sterkere virkemidler til.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Mangeårig leder 27.09.2018 22.15.38

  NPF har aldri vært løsningsorientert eller konstruktive. Kritikk er de derimot eksperter på - helt på sidelinjen av off forvaltning. NPF er en svært gammeldags og konservativ fagforening.

 • Virkemiddel 26.09.2018 17.15.03

  Hva mener visepresidenten i NPF med å si sterkere virkemiddel. Lite konstruktivt og passivt innlegg fra en visepresident.

 • Manglende styrke. 26.09.2018 10.16.05

  NPF skuffet. NPF har såvidt meg bekjent sine foretakstillitsvalgte i alle RHF,ene. Og hva har de oppnådd ift prioriteringer de siste fire årene. Ingenting.

 • Stakkars NPF 25.09.2018 22.37.14

  Uff da NPF og hvor er dere i dette landskapet i det norske psykiske helsevernet. Helt på sidelinjen uten muskler i off debatt. Pinlig kompetanse av norske profesjonspsykologer.

 • lisens 25.09.2018 22.27.07

  NPF har prioritert å bruke økonomiske overføringen til helsesektoren på å bekjempe psykologer fra ELTE med sårt tiltrengt kompetanse. Griske og egosistiske betyr tilltel og status mest. Pasienter ? Hvem sa du? De overlater vi sosinomene, vernepleiere og sykepleiere å behandle. Dere er avslørt for lenge siden. God bedring!

 • Mett og god 25.09.2018 21.28.55

  I stedet for å hyle om ressurser, bør det heller hyles om resultater. For hvor blir det av resultatene? Behandlere opplever press på å avslutte behandlingen før de er ferdig behandlet, sies det.. Men slik er det jo i somatikken, hele tiden. Sannsynligvis er det altfor lite press på metoder for å få pasientene ferdigbehandlet mye raskere enn i dag. Slik at nye pasienter på ventelistene kan slippe til. Mange pasienter i dag går der og surrer, nærmest i årevis, med en konsultasjon i ny og ned. Og i mellomtiden med en stigmatiserende negativ virkende medisinering. En avhengighets skapende medisinering som bare gjør at pasientene trenger enda mer oppfølging. Nei, i stedet bør flesteparten hurtig behandles i løpet av et par intensive dager. Men da kreves det nytenkning og nye metoder over hele linjen. En omlegging av finansieringen, til ISF-finansiering, er her et viktig første skritt på veien. For da ville det være over og ut med de som kun vil ha ressurser, og ikke resultater...

 • NPF skuffet 25.09.2018 20.57.05

  NPF skuffet. Og hva gjør NPF da, ingenting. Passive og opptrer feigt og usynlig. En fagforening som ikke engang støtter egne medlemmer.

 • Tidl leder 25.09.2018 19.59.12

  NPF ser ut til ha en svak forvaltningsmessig forståelse. Hva påvirker aktivitet og utvikling av fagområder. Psykisk helsevern utvikles ikke bare av økonomi, men også tilgang på fagfolk. NPF har aktivt bremset utviklingen bl a gjennom sitt bidrag ved avvisning og fornedring av ELTE psykologer.

 • Disipler 25.09.2018 21.23.25

  Det er altså avvisning av ELTE psykologer det står på og ikke økonomi. Høie kunne ha fått ned ventetida med et pennestrøk? det virker nesten utroligt men med Høie sine disipler er alt muligt.

 • Disipler? 25.09.2018 21.43.53

  Man kan jo lure på NPF sin passive rolle i denne saken der den såkalte «gyldne regel» ikke oppnår forventet effekt i RHF, ene. En testamental tilnærming. Apostler eller disipler?

 • V,B 25.09.2018 16.57.25

  Hvilken virkemiddel ? kan ikke være penger for flere avd.rundt om i landet går med tildels store overskudd, eller er det blitt slik i foretakene at embetsmennene ikke setter politiske vedtak i arbeid men lager sine egne vedtak .

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!