Krisen må løses – det haster

I dag er fastlegeordningen et skip som tar inn vann. Statsbudsjettet for 2019 må tette hullene gjennom fremtidige tiltak som kan få skuta på rett kurs igjen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Tom Ole Øren, leder i Almmennlegeforeningen (AF)

Kronikk: Tom Ole Øren, leder i Allmennlegeforeningen (AF)

2018 BLIR ÅRET da alle endelig forstår alvoret for fastlegeordningen, og helseministeren har uttalt at han kom for sent på banen. Tidsbruksundersøkelsen viste at fastlegene i gjennomsnitt jobber nesten 60 timer i uken. Omtrent halvparten av landets fastleger ser ikke for seg å være fastleger om fem år.

Dette vil svekke pasientenes helsetilbud betydelig – og sykehusene overbelastes. Vi behandler de samme pasientene.

LAKMUSTESTEN. 2018 må også blir det året som regjeringen og Stortinget endelig viser vilje til å prioritere nødvendige strakstiltak. Erfarne fastleger forlater i dag jobben som følge av en uholdbar arbeidssituasjon, og rekrutteringen svikter. Derfor vil statsbudsjettet for 2019 bli selve lakmustesten på om regjeringen mener alvor, og vi trenger handlekraft til å avhjelpe den pressede situasjonen for fastlegene.

Trepartssamarbeidet og evalueringen av fastlegeordningen er ment å lede frem til riktige tiltak for ordningen. Samtidig vet vi allerede mye om utfordringene som fører til at nyutdannede leger velger seg til andre spesialiseringer, og at de eldre slutter tidligere enn før.

Situasjonen har forverret seg ytterligere siden VGs kartlegging i fjor sommer, noe som de ti største kommunene i Norge bekrefter.

TØYD TIL DET YTTERSTE. Som leder av Allmennlegeforeningen har jeg reist mye rundt i landet de siste månedene, og beskrivelsen av fastlegesituasjonen er den samme i Finnmark som Oslo vest.

Jeg har fått høre fastlegenes historier om egen arbeidshverdag som nå er tøyd til det ytterste, og dette bekymrer meg. Dette er engasjerte kolleger som ønsker å gjøre alt de kan for sine pasienter, men som opplever arbeidsmengden som en for stor belastning. De opplever at samfunnets økende forventninger går utover prioriteringen av de pasientene som trenger oss fastleger aller mest. En av de viktigste oppgaven i medisin er å prioritere pasientenes medisinske tilstander riktig rekkefølge, og at de sykeste får hjelpen først.

HJELPEPAKKE! Skal vi snu den negative trenden i fastlegeordningen, er vi nødt til å starte nå Vi må ha både langsiktige tiltak og strakstiltak for å få dette til.

Legeforeningen har samlet seg om en tiltakspakke som vi mener kan bidra til å redusere frafallet og øke rekrutteringen. For det første må unge fastleger sikres grunntilskudd ved etablering av ny praksis. Den ukontrollerte og ofte ensidige oppgaveoverføringen fra andre må stanses – i god dialog med andre helseaktører. I denne dialogen må også fastlegen få delta.

Videre må myndighetene legge til rette for en årlig rekruttering av minst 500 nye fastleger i spesialisering – og listelengden må ned. Og medisinstudentene må ha minst ti ukers praksis i primærhelsetjenesten.

FORSTÅELSE. Det er gledelig å se at helseminister Bent Høie (H) nå i større grad møter oss med forståelse for flere av disse tiltakene. Under Arendalsuka uttalte statsråden at primærhelseteam ikke var ment som løsningen på fastlegekrisen. Han sa tydelig at listelengden må ned, og han uttrykker forståelse for at fastlegene må få en økonomisk kompensasjon for merarbeidet de utfører.

Allmennlegeforeningen og Legeforeningen forventer at regjeringen følger opp denne forståelsen ved å forplikte seg til å prioritere fastlegeordningen i statsbudsjettet for neste år.

PÅ RETT KURS – IGJEN? Av hensyn til resten av helsevesenet og våre pasienter er det svært gode grunner til at fastlegeordningen må prioriteres i budsjettet for 2019. Vi må sammen også skape optimisme og fremtidstro på én av helsevesenets mest vellykkede helsereformer.

Fastlegeordningen er i dag et skip som tar inn vann. Statsbudsjettet for 2019 må tette hullene gjennom fremtidige tiltak som kan få skuta på rett kurs igjen.

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 15/2018

Powered by Labrador CMS