Er norske legemiddelpriser for lave?

Tore Solbu er opptatt av leveringssikkerhet. Det er Legemiddelverket også.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Innlegg: Helga Festøy, enhetsleder for Virksomhetsområdet legemiddelbruk, Statens legemiddelverk

LEGEMIDDELMANGEL OG leveringssvikt har mange årsaker. Ofte skyldes det produksjonsproblemer, men økonomiske forhold kan også spille en rolle. Legemiddelverket tar hensyn til dette i praktiseringen av regelverket for prisregulering. Etter hovedregelen skal maksimalprisene i Norge fastsettes ved referansepriser fra opptil ni andre nordvest-europeiske land; Ni-landsregelen.

Les Tore Solbus kronikk: Norske legemiddelpriser er for lave

Legemiddelverket har mulighet til å utøve skjønn og vedta høyere priser enn Ni-landsregelen tilsier. Det gjør vi ofte for legemidler med lav omsetning og hvor legemiddelet er det eneste som er tilbake på markedet. Men en høyere pris forutsetter at firmaet søker.

MÅLRETTING. Legemiddelfirmaer som ikke er representert i Norge, kjenner kanskje ikke til denne muligheten. Vi vil derfor gjennomgå legemiddelsortimentet for å finne legemidler som kan være kandidater for en høyere maksimalpris og informere firma om muligheten. Dette er mer målrettet enn en generell økning av maksimalprisene i Norge.

Legemiddelverket fastsetter også lavere trinnpriser når originallegemidler har fått generisk konkurranse. Undersøkelser fra 2014 og 2017 viser at vi i stor grad får generisk konkurranse på lik linje med våre naboland. Dersom trinnprissystemet hadde ført til at Norge ble lite attraktivt for generika-leverandørene, ville vi forvente større forskjeller.

KOMPLISERT. Et forståelig regelverk og forutsigbart system er viktig. De senere år har mange legemidler blitt overført fra trygdefinansiering til helseforetakene – H-resept. Da kan foretakene oppnå lavere priser ved å bruke anbud. Samtidig følger Legemiddelverkets reguleringer, som maksimalprisen, med på lasset.

Dette gjør bildet mer komplisert enn det har vært tidligere. Legemiddelverket har derfor startet en gjennomgang av regelverket sammen med Apotekforeningen, Legemiddelindustrien, Regionale helseforetak og Sykehusinnkjøp.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 15/2018

Powered by Labrador CMS