Ole Petter Ottersen, tidligere rektor ved Universitetet i Oslo, nå rektor ved Karolinska Institutet. Arkvifoto. Foto:

Rapport renvasker tidligere UiO-rektor for mistanke om forskningsfusk

Ole Petter Ottersen, tidligere UiO-rektor, nå rektor ved Karolinska Institutet, renvaskes for mistanker om fusk i en artikkel han er medforfatter på.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

 Ottesen ble i sommer beskyldt for å ha medvirket til forskningsfusk i en artikkel fra 1999 han er medforfatter på.

Nå fastslår Institut Pasteur i Paris’ etiske komite at det ikke fins noen grunn til å mistenke at den aktuelle vitenskapelige artikkelen er å anse for å ha vært uredelig forskning.

Fordi forskningen i artikkelen ikke var utført ved Karolinska Institutet (KI) kunne ikke KI gjennomføre en gransking om mistenkt forskningsfusk. Derfor tok KI kontakt med Institut Pasteur. Hovedforfatteren av artikkelen der Ottesen var medforfatter, hadde sitt virke der, og studien var også utført der.
Mistanken mot Ottesen ble rapportert rett etter at han som rektor ved KI, hadde vært med å på å felle sju forskere for forskningsjuks, i Macchiarinisaken.

Onsdag ettermiddag kom det klar beskjed fra KI og lederen av Pasteurinstituttets etiske komite, François Rougeon, om at utredningen konstaterer at det ikke finnes noen grunn til å felle artikkelen for uredelighet i forskning, og konklusjonen lyder:

– In our opinion, the analyses of the data does not support the allegation of scientific misconduct.

Powered by Labrador CMS