Ole Petter Ottersen skal granske hva som har skjedd i saken, der han som medforfatter av en studie publisert i 1999 mistenkes for forskningsfusk. Arkivfoto. Foto:

Mistenkt for forskningsfusk

Ole Petter Ottersen, tidligere UiO-rektor, nå rektor ved Karolinska Institutet, beskyldes for forskningsfusk i en artikkel fra 1999 han er medforfatter på. – Jeg har kontaktet førsteforfatteren for å utrede hva som har skjedd, uttaler Ottersen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Rektor ved Karolinska Institutet (KI) Ole Petter Ottersen, som også er lege og hjerneforsker, blir beskyldt for forskningsfusk i en artikkel han er medforfatter på.

Artikkelen ble publisert i The Journal of Neuroscience i 1999.

Svenske Dagens Nyheter og Läkartidningen skriver at to ekspertkilder, uavhengig av hverandre, mener at et bilde i artiklene er duplisert misvisende tre ganger, og at bildene er helt identiske.

Dagens Medisin har bedt Ottersen om å kommentere saken, men KI’s kommunikasjonsavdeling svarer at Ottersen nå skal undersøke hva som har skjedd, og at han ikke har ytterligere kommentarer, utover en uttalelse han har publisert på KI’s nettsider.

Der kommenterer han saken slik:

– Angående mistankene om forskningsfusk som rettes mot meg: Jeg er medforfatter til nevnte studie: Journal of Neuroscience (1999) 19 6475-6487 av M M Arroyo-Jimenez, J P Bourgeois, L M Marubio , A M Le Sourd, O P Ottersen, E Rinvik, A Fairén, J P Changeux, skriver Ottersen.

– Studien var et samarbeid mellom fire ulike laboratorier, deriblant mitt eget. Forsøket det nå blir stilt spørsmål om, er gjort ved det laboratoriet i Paris, hvor førsteforfatteren arbeidet. Jeg har kontaktet førsteforfatteren for å utrede hva som har skjedd, skriver han.

Til Universitetsavisa ved NTNU sier imidlertid Ottersen at han synes saken er meget ubehagelig:

– Nei, dette er ikke hyggelig. Det jeg kan gjøre er å ta rede på saken, finne ut om noe uetisk har forekommet, samt hvem som eventuelt er ansvarlig.

Ottersen tiltrådte som rektor ved Karolinska Institutet (KI) i august i fjor.

 I kjølvannet av Paolo Macchiarini-saken ved Karolinska Institutet har Ottersen som rektor felt Macchiarini og medforfatterene for forskningsfusk.  

Macchiarini fusket med data i sine forskningsartikler om implantasjon av kunstige luftrør.

Powered by Labrador CMS