– Den nye infarktambulansen har med ultralyd og mulighet for å ta blodprøver. Slik håper vi å raskt finne ut om disse pasientene har hjerteinfarkt, sier Lars Jacobsen, som er luftambulanselege ved Sørlandet sykehus. Foto: Thomas Kleiven

Infarktambulansen kan avdekke uavklarte hjerteinfarkt

En stor del av hjerteinfarktene slår ikke ut på EKG. I Kristiansand har ambulansearbeiderne med seg utstyr for å avdekke hvem som må raskt til PCI-senter.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Hjerteinfarkt kan deles inn i to typer, avhengig av om de vises på EKG eller ikke.

For å finne de hjerteinfarktene som ikke vises på EKG – non-STEMI- er det nødvendig med ultralyd, blodprøver eller røntgenundersøkelse. Men vanligvis har ambulansene kun med seg EKG.

– Den nye infarktambulansen har med ultralyd og mulighet for å ta blodprøver. Slik håper vi å raskt finne ut om disse pasientene har hjerteinfarkt, sier Lars Jacobsen, som er luftambulanselege ved Sørlandet sykehus og doktorgradsstipendiat i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Raskt til PCI
Pasienter med hjerteinfarkt må raskest mulig komme til et PCI-senter. Infarktambulansen er en del av et forskningsprosjekt for å finne ut hvor nyttig det er å ha med dette utstyret ut i ambulanse.

– Pasienter med brystsmerter som ikke slår ut på EKG blir oftest sendt til nærmeste sykehus. PCI-behandlingen er sentralisert, det vil si at pasienten risikerer å først bli sendt til ett sykehus, bli liggende der og vente flere timer på diagnostisering, før han blir sendt til et PCI-senter, sier Jacobsen.

15 minutter
Med infarktambulansen kan denne pasientgruppen komme rett til PCI-senteret.

– Vi mener at vi kan sette diagnosen i løpet av 15 minutter i infarktambulansen. Rask behandling er anbefalt for pasienter med økt risiko, og for at skadene på hjertet ikke blir store, sier han.

Ultralyd
Ambulansearbeiderne har med seg et spesialtilpasset ultralydapparat. Når de tar ultralyd av hjertet ser kardiologen på sykehuset bildene samtidig, og kan vurdere om det er snakk om et hjerteinfarkt.

Undersøkelsen stiller noen krav til ambulansearbeiderne.

– De må klare å få gode ultralydbilder, slik at kardiologen klarer å tyde dem.
Blodprøve
I tillegg måler ambulansearbeiderne nivået av Troponin T i blodet.

– I løpet av 8-12 minutter får de svar på om nivået er høyt. Imidlertid slår ikke testen ut på lave nivåer av Troponin T, det betyr at det bare er alvorlige tilfeller eller de som har pågått en stund som slår ut på testen, sier Jacobsen.

Har hatt betydning
Infarktambulansen startet opp i november 2017.

– Vi har hatt mange pasienter som har kommet direkte til PCI med non-stemi på grunn av undersøkelsene som har vært gjort i ambulansen, sier Jacobsen.

Nå inkluderes også ambulansen i Porsgrunn i prosjektet.

– Hvis resultatene fra prosjektet blir gode, så håper vi at metoden skal bli standard i fremtidens ambulanser, sier Jacobsen.

Powered by Labrador CMS