Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
HJERTERISIKO: Britiske forskere finner en sammenheng mellom sivilstatus og risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdom. Illustrasjon: Getty Images

Ektepar var bedre beskyttet mot hjertesykdom og hjerneslag

Den hittil største studien i sitt slag finner blant annet en høyere risiko for å bli hjertesyk hos skilte personer enn hos dem som er gift.  

Publisert: 2018-06-19 — 04.30

Britiske forskere viser til at cirka 80 prosent av de fleste kardiovaskulære sykdommene kan forklares med kjent risikofaktorer som blant annet høyt blodtrykk, røyking og høyt kolesterol. Det er ikke klart hva som påvirker de resterende 20 prosentene.

I en studie publisert i BMJ har forskerne sett på aktuelle studier som har studert en eventuell sammenheng mellom det å være gift og å bli rammet av hjertesykdom eller hjerneslag.

Personer som aldri hadde vært gift, som var skilt eller var enker/enkemenn, hadde 42 prosent høyere relativ risiko for å utvikle hjerte- og karsykdom.

Det å ikke være gift var også forbundet med større sannsynlighet for å dø av hjerte- og karsykdom og hjerneslag, med en relativ risikoøkning på henholdsvis 43 prosent og 55 prosent.

Funnene kan ikke brukes til å forklare en direkte årsakssammenheng.

BMJ-studien omfatter totalt 34 studier på temaet, og med data fra over to millioner personer fra Europa, Skandinavia, Nord Amerika, Midtøsten og Asia.

Enker og enkemenn
Det å ha mistet ektefellen sin var forbundet med 16 prosent større risiko for å få hjerneslag, både for enker og enkemenn, og det å være skilt, var forbundet med 35 prosent høyere risiko for å utvikle hjertesykdom.

Det var ingen sammenheng mellom risiko for å dø etter å ha fått et hjerneslag og ekteskaps-status.

Derimot var det en forskjell mellom gifte og de som aldri hadde vært gift hva gjaldt dødelighet etter å ha fått hjerteinfarkt. Her var sannsynligheten for å dø etterpå signifikant høyere, 42 prosent økt for de som ikke var gift, sammenlignet med gifte menn og kvinner.

Noen av spekulasjonene rundt hvorfor det å være gift kan beskytte mot hjertesykdom og hjerneslag er at en ektefelle vil kunne fange opp symptomer på sykdom og kan bidra til at en ektefellen tar forebyggende medisin som forskrevet.

Andre mulige beskyttende faktorer kan være bedre økonomi og større sosialt nettverk for gifte, ifølge forskerne bak analysene.

Begrensninger
Artikkelforfatterne peker på flere ubesvarte spørsmål og advarer mot å trekke for bastante slutninger, siden de ulike studiene forskerne har sett på i varierende grad har korrigert for andre mulige faktorer som kan påvirke risikoen for sykdom og død.

Studien, som skal være den største i sitt slag, har heller ingen ikke informasjon om homofile/lesbiske ekteskap, kvaliteten på ekteskapet eller på eventuelle effekt av samboerskap versus det å være gift.

Videre forskning bør se på om det å være gift er en surrogatmarkør for andre beskyttende eller sykdomsfremkallende faktorer – eller om ekteskap i seg har en forebyggende effekt på hjerte- og karsykdom, konkluderer artikkelforfatterne i pressemeldingen fra BMJ.

Førsteforfatter av BMJ-studien er Chun Wai Wong,

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

OSLO KOMMUNE OM OMSTRIDT JOURNALPROSJEKT

Helseråd Robert Steen

– Uaktuelt å forplikte oss ytterligere før vi får svar

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!