Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

FRISTES MED SAFT: Nye alkoholpolitiske retningslinjer og forslag til alkoholfrie alternativer under årets festmiddag ble delt ut på Legeforeningens landsstyremøte.

FRISTES MED SAFT: Nye alkoholpolitiske retningslinjer og forslag til alkoholfrie alternativer under årets festmiddag ble delt ut på Legeforeningens landsstyremøte. Foto: Målfrid Bordvik

Legeforeningen kutter ned på alkoholen

Legeforeningen skal ikke lenger betale for sprit, kutter ned på antall alkoholenheter og forbyr gratis alkohol på nachspiel.

Annons:

SORIA MORIA, OSLO (Dagens Medisin): Det bestemte sentralstyret i Legeforeningen i sitt siste møte, og medlemmene i Legeforeningen ble orientert om den nye alkoholpolitikken på landsstyremøtet denne uken.

I mars sendte Legeforeningen forslag om endringer i alkoholpolitikken ut på høring i organisasjonen. Bakgrunnen var at det i forbindelse med vinterens #metoo-aksjon kom forslag fra noen medlemmer om at Legeforeningen ikke lenger burde servere alkohol på egne arrangementer.

Presidenten takket initiativtakerne
President Marit Hermansen tok opp alkoholpolitikken i sin innledningstale til landsstyremøtet.

– Jeg er glad for at Legeforeningen har en restriktiv alkoholpolitikk. Vi skal ta godt vare på egne medlemmer og de ansatte. På oppfordring fra noen medlemmer, har vi invitert foreningsleddene til å gi tilbakemelding på disse retningslinjene. Og vi har bred støtte for vår restriktive alkoholpolitikk. Det er bra. Skal en policy virke, må den ha bred oppslutning. Jeg vil takke initiativtakerne. Vi trenger medlemmer som minner oss om at ambisjonene alltid kan bli høyere. Derfor kutter vi ned på antall enheter, sier Hermansen.

Les også: Krever handling for fastlegeordningen

Legeforeningens retningslinjer for alkohol ble forrige gang vedtatt i 2010, og regelen var da at det maksimalt kunne serveres fire enheter alkohol per person ved særlige anledninger, som festmiddager og mottagelser.

Delt syn i foreningen
Når Legeforeningen bestemte seg for å vurdere disse retningslinjene på nytt, ble fire alternative forslag sendt ut på høring. Høringen skapte mye engasjement, og til sammen kom det inn høringssvar fra 31 foreningsledd og to enkeltstående medlemmer.

Halvparten av høringssvarene ønsket å beholde ordningen med fire enheter per person, mens halvparten tok til ordet for enten å redusere antall enheter eller la medlemmene betale for all alkohol selv.

Etter en diskusjon i sentralstyremøtet i mai ble det bestemt at betalte alkoholenheter reduseres til maksimalt tre per person. I de nye retningslinjene presiseres det også at det ikke skal tilbys betalt alkohol på eventuelle nachspiel etter foreningens arrangementer. Foreningen skal heller ikke betale for sprit, ifølge de nye reglene, som skal vurderes på nytt innen to år.

Lover gode alkoholfrie alternativ
Marit Hermansen sier Legeforeningen gjør mer enn bare å kutte én alkoholenhet i festlige lag.

–  Vi skal være best på å tilby gode alkoholfrie alternativer. Målet er å bygge en enda sterkere kultur for at det er helt greit å velge alkoholfritt. Legeforeningens troverdighet avhenger også av vår evne til å etterleve egen politikk, sier hun.

I en brosjyre som alle deltakerne på landsstyremøtet fikk utdelt, foreslås det alkoholfrie alternativer til møtets festmiddag. Her fristes deltakerne med blant annet eplecider og blåbærsaft til fordel for øl og vin.

«Legeforeningens alkoholpolitiske retningslinjer har som formål å gi føringer for mengden alkohol som serveres, men også vise at Legeforeningen tar rollen som folkehelseaktør på alvor», heter det i beskrivelsen av retningslinjenes formål.

LEGENE SAMLET I OSLO: Legeforeningens delegater skal stemme over ny politikk denne uken. Foto: Vidar Sandnes

Kommentarer

 • DrDigg 30.05.2018 09.43.10

  Bra! Det eneste riktige om legeforeningen skal ha troverdighet i rusmiddelpolitiske spørsmål.

 • Nyutdanna lege 30.05.2018 11.47.11

  Heilt einig! Dette var kjekke nyheiter.

Nyheter fra startsiden

DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!