Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Helseministeren legger skylden på sine forgjengere for at utviklingen av Oslosykehusenes planer har gått for sakte. Arkivfoto.

Helseministeren: – Jeg har bestemt sykehusstrukturen i Oslo

Helseminister Bent Høie (H) svarte Bjørnar Moxnes, partileder i Rødt, i Stortinget.

Publisert: 2018-04-26 — 12.37
Denne artikkelen er over fire år gammel.

Bjørnar Moxnes i Rødt sa onsdag at folket ikke har fått være med å bestemme hvordan sykehusorganiseringen i Oslo skal være.

Når sykehusorganiseringen er ferdig, blant annet etter at det er bygget et nytt stort akuttsykehus på Aker, vil Ullevål sykehus nedlegges som sykehus.

Fagfolk har protestert kraftig, og i onsdagens spørretime på Stortinget, sa Moxnes i sitt spørsmål til helseministeren:

 – Det som har skjedd i Oslo tidligere, med nedleggelsen av Aker sykehus, er et klart eksempel på hvor galt det kan gå når styringen av sykehusene blir overlatt til direktørene i helsebyråkratiet framfor at den er underlagt direkte folkevalgt styring.

– Helseministrene før meg tok ikke ansvar
Helseminister Bent Høie (H) svarte med å gjøre det klart og tydelig for Moxnes om hvem som har bestemt hvor sykehusene skal ligge.

Og han nølte heller ikke med å legge skylden for den sene utviklingen i saken på sine forgjengere:

– Det er faktisk jeg som har bestemt strukturen i Oslo – målbildet for det. Så det er underlagt folkevalgt styring. Det har skjedd i et foretaksmøte. Utfordringen har vært at helseministre før meg ikke tok tilstrekkelig ansvar og skar gjennom i denne diskusjonen – vi hadde kontinuerlig diskusjon om hvordan strukturen i Oslo skulle være. Det har forsinket planleggingen og utviklingen av dette.

 Hele debatten i Stortinget kan du lese her

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Lege 08.05.2018 11.44.05

  Bent Høie har ikke satt seg inn i saken, og aner ikke hvor pill råtne disse planene er. Likevel gir har full gass og støtte til Erikstein. Lite klokt.

 • Hva har skjedd? 27.04.2018 11.41.19

  Jeg stemte i sin tid på Høyre og Høie fordi Høie 1) ville legge ned RHFene 2) granske OUS prosessen. Den Høie jeg stemte på finnes ikke lenger. Han har så til de grader endret kurs at han ikke er til å kjenne igjen.

 • lege 27.04.2018 12.31.31

  Som tidligere helseministere ble Høie kort tid etter utnevnelsen orientert om hvordan styringen av helsevesenet og helseforetaksmodellen var, i et møte med de 4 RHF-direktører. Etter dette har han fulgt de råd (instrukser) som der ble gitt, og høres derfor til forveksling ut som sine forgjengere, Det spesielle med Høie er at han gjentatte ganger så tydelig har fraskrevet seg ansvar for problemer som dukker opp. Det våget ikke hans forgjengere.

 • Lege P 30.04.2018 12.00.11

  Riktig. Høies løftebrudd er vesentlige. Dette bryter ned tilliten til staten, myndighetene og til partiene. At Høyre nå gjør det bra, er ikke så merkelig med et Arbeiderparti som sliter internt. Når Høyre gjør det bra fordi de er uten ideologi og har en ikke fungerende opposisjon, er det en kortvarig glede. Dessuten: Høie sier ved flere anledninger at han bare utnevner styrer. Så gjør han altså litt mer, eller er i alle fall ansvarlig for mye mer.

 • Lege 26.04.2018 22.26.15

  Helseminister Høie prøver seg med uttalelser som antagelig taes for god fisk i de miljøene han er kjent med fra tidligere. Å tro at høykompetente fagfolk ikke gjennomskuer dette er nokså naivt.

 • Ikke på greip 26.04.2018 22.05.53

  Høie har helt rett i at det var Anne Grete Strøm Eriksen som helseminister som utnevnte Styreleder Kvinnsland "etter anbefaling av kollega Frøiland" og henta inn.Eriksten fra helse.dep til OUS som direktør. Disse to skulle utarbeide sak om b.l.a nytt sykehus , dette fritar ikke Høie for ikke frata inkompetente folk deres verv. Høie har kjørt på med samme direktører og styreledere som helseministerene fra arbeiderpartiet så og skylde på sine forgjengere henger ikke på greip. Beklager Høie dette blir for dumt

 • Er det mulig 2 26.04.2018 14.44.50

  HSØ har bommet grovt mtp nye pasientjournaler og nytt radiologisystem. Begge kommer til å koste oss hundrevis av millioner og kom istand til tross for massiv motstand fra fagmiljøene. Det er ingen grunn til å tro at det blir anderledes med nye OUS. Enten må ledelsen i HSØ skiftes ut eller helseministeren, eller begge.

 • Er det mulig? 26.04.2018 14.28.06

  Nye OUS ligger an til å bli fastlands Norges største administrative og økonomiske skandale noensinne, og Høie nøler ikke med å ta ansvar. Om ikke annet sikrer han seg herostratisk berømmelse for all ettertid. At Oslo legeforening, DNLF, div arktiekter, Oslo kommune etc beskriver nye OUS som et dårlig fundert luftslott teller visst ikke. Adm. dir. Erikstein har rett, alle andre tar feil. Er det mulig??

 • MetteM 26.04.2018 13.00.11

  Tro det eller ei, så er det ikke betryggende at den faglige kompetanse i bunn er hotellledelse. Heller ikke et særlig kompetansestempel at beslutningen er tatt i et foretaksmøte...

 • Lege 26.04.2018 13.10.06

  I foretaksmøtet får Høie beskjed fra RHF-direktørene hva som skal gjøres og hva han skal si. Å kalle dette "underlagt folkevalgt styring" er å snakke mot bedre vitende.

 • tk 03.05.2018 16.04.25

  I rettferdighetens navn- hvilke politikere har utdannelse og erfaring fra de "områder" de styrer politisk? tror ikke det nødvendigvis er påkrevet heller. Det som er problematisk er hvem de spør om råd? Ledelsen i OUS engasjerer noen som får et spesifikt oppdrag som de vrir til slik at det passer med det man ønsker hos oppdragsgiver. Rådgivere tør ikke konkludere annerledes, de ønsker oppdraget videre. Dette fremlegges videre bl.a. for HSØ og for Høie. Altfor mange konservative, gamle, lite lydhøre folk. Og rådgiverne til Høie, hvem er de og hva kan de? Jobbet i helsevesenet for 40 år siden? Dessverre er vel bruker prosessene ikke gode nok heller eller det er Ja direktørene og Ja avdelingslederne som får være med. Erikstein beslutter lite, han konkluderer sjelden, er utrolig vag og diffus, er det noen som egentlig skjønner hva han mener? som har sittet i møte med ham og skjønner hva som er hans egen mening?

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!