VEDTATT NEDLAGT: Ullevål sykehus er ikke en del av Helse Sør-Østs plan for fremtidens Oslo universitetssykehus. Foto: Vidar Sandnes

Legene på OUS protesterer mot nedleggelse av Ullevål sykehus

Planene til Helse Sør-Øst vil splitte opp det akuttmedisinske miljøet på Ullevål og svekke beredskapen i hele regionen, advarer OUS-leger i et nytt opprop.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I juni besluttet Styret i Helse Sør-Øst å sette i gang såkalte konseptfaser for å bygge nybygg på sykehusområdene Gaustad og Aker i Oslo. Med denne beslutningen er man dermed ett skritt nærmere den vedtatte nedleggelsen av Ullevål sykehus.

Ber om at prosessen stanses
Nå har legenes tillitsvalgte ved Oslo universitetssykehus (OUS) publisert et opprop, der de ber om at planene stanses.

Dette er saken

I 2014 tok OUS-direktør Bjørn Erikstein til orde for at all virksomheten ved Oslo universitetssykehus burde samles på Gaustad. I dag er denne virksomheten i hovedsak fordelt på fire beliggenheter – Ullevål, Aker, Gaustad (Rikshospitalet) og Montebello (Radiumhospitalet). Etter en høringsrunde og flere styrebehandlinger, gikk OUS-ledelsen gradvis vekk fra den store samlokaliseringen. I januar i fjor vedtok styret at OUS i fremtiden skal bestå av tre sykehus.Ifølge denne planen skal det være lokalsykehus på Aker, sykehus med både nasjonale, regionale og lokale funksjoner på Gaustad, og spesialisert kreftsykehus på Montebello.Vedtaket innebærer dermed at sykehusdriften på Ullevål avvikles. Beslutningen ble bekreftet først av Helse Sør-Øst og deretter av helseminister Bent Høie i fjor sommer.

Oppropet er utformet etter tilbakemeldinger som kom frem under allmøter blant Legeforeningens medlemmer på Ullevål sykehus og Rikshospitalet.

«De fremlagte planene for oppdeling av akuttsykehuset vil med høy sannsynlighet svekke det samlede akuttilbudet, inkludert katastrofeberedskapen, i regionen. Vi ber om at planprosessen stanses. Det bør iverksettes en grundig gjennomgang og risikovurdering. Berørte fagmiljøer, samarbeidende enheter og berørte pasientgrupper må gis anledning til å medvirke til en forsvarlig prosess», heter det i oppropet.

Frykter at miljøet splittes opp
Helse Sør-Østs beslutning innebærer blant annet å flytte regionale funksjoner innen indremedisin og kirurgi, derunder traumesenteret, fra Ullevål til Gaustad. Sykehusene på Gaustad og Aker skal dessuten overta lokal akuttberedskap for bydelene som i dag ivaretas av Ullevål sykehus. På sikt skal tre bydeler inn under opptaksområdet til Gaustad, mens syv bydeler blir en del av opptaksområdet til Aker sykehus.

Ifølge legene ved OUS vil den planlagte bygningsmassen på Gaustad ikke kunne ivareta den beredskapsfunksjonen som dekkes av Ullevål i dag. De funksjonene som flyttes til Aker vil på sin side mangle flere akuttmedisinske støttefunksjoner, heter det i oppropet:

«De vedtatte planene vil føre til en oppsplitting av landets fremste akuttmedisinske kompetansemiljø, både på medisinsk og kirurgisk side og i de spesialiserte støttefunksjonene rundt denne virksomheten. Beredskapsfunksjonen vil splittes og dermed svekkes», skriver OUS-legene.

Powered by Labrador CMS