Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
MANGE FAKTORER: – Hodepinepasienter er en heterogen pasientgrupper hvor mange faktorer spiller inn, sier overlege og nevrolog Kjersti Vetvik ved Ahus. Foto: Lasse Moe

– Vi vet det ikke fungerer bare å gi medisiner og håpe det går bra

– Hodepine må behandles ut ifra flere vinklinger, sier overlege Kjersti Vetvik ved Nevrologisk avdeling på Ahus.

Publisert: 2018-04-20 — 09.03
Denne artikkelen er over tre år gammel.

Flere nevrologer etterlyser mer tverrfaglig behandling av hodepine i Norge. Akershus universitetssykehus (Ahus) holder nå på å etablere det som trolig er den første tverrfaglige hodepineklinikken i offentlig regi.

– Vi tilbyr kognitiv terapi, håper å få med fysioterapeuter og skal lære opp en sykepleier. I tillegg har vi en fysikalsk medisiner vi kan bruke ved behov, sier overlege Kjersti Vetvik ved Nevrologisk avdeling på Ahus til Dagens Medisin.

Heterogen pasientgruppe
Hun understreker at hodepinepasienter er en heterogen gruppe.

– Hodepinepasienter er en heterogen pasientgrupper hvor mange faktorer spiller inn, og de utgjør en pasientgruppe som kan være vanskelig å behandle. Vi vet at det ikke fungerer bare å gi medisiner og håpe at det går bra. Det er så mange faktorer som spiller inn, og vi må behandle ut ifra flere vinklinger.

– Når regner dere med å være i gang?

– Til høsten er nok det mest realistiske. Vi skal ha et møte med alle faggruppene over påske. Vi må også bruke tid til å kartlegge behovet, som hvor mange dager vi har behov for – og hva vi har av ressurser, sier Vetvik.

60 prosent mindre fravær
Hvert år får 1500 pasienter ved det tverrfaglige Dansk hodepinecenter hjelp for ansiktssmerter, for hodepine som er vanskelig å behandle eller for en sjelden hodepinetype.

Ved det nasjonale senteret, som også driver forsking, jobber nevrologer, psykologer, sykepleier, fysioterapeuter og psykiatere.

Det er viktig at helsetjenesten har et sterkere fokus på hodepine.
Anne Hege Aamodt, leder av Norsk nevrologisk forening

– Dette arbeidet nytter selv om mange er vanskelig å behandle, sa professor og lege Rigmor Højland Jensen ved Dansk hodepinecenter til en lydhør forsamling under Nevrodagene i Oslo.

Les saken: Sluttet med alle medisiner – stor bedring i hodepine

Ved det nasjonale senteret i Danmark er 55–76 prosent henvist for hodepine – pasienter som ikke har respondert på tidligere behandling.

Etter ett års behandling ved senteret har pasientene i gjennomsnitt 60 prosent reduksjon i fravær fra jobb eller skole.

Heterogen gruppe
Kjersti Vetvik var én av dem som hørte Jensens foredrag.

– Det mest interessante med hodepineklinikken i Danmark er det tverrfaglige, hvor man ikke har et tradisjonelt syn på behandling, med bare medisinering, men ser hele pasienten og trekker inn både fysioterapi og psykologi, sier Vetvik.

Anbefaler høyspesialisert senter
Rigmor Højland Jensen mener Norge bør ha minst ett høyspesialisert senter. Hun har følgende råd til Norge:

DANSK BISTAND: – Etablering av et slikt senter kan gjerne skje i samarbeid med oss her i Danmark, sier professor Rigmor Højland Jensen ved Dansk hodepinecenter. Foto: Lasse Moe

– Det er å prioritere høyspesialisert senter på ett til to universitetssykehus. Senteret bør bestå av et tverrfaglig team med spesialister på hodepine, én til to sykepleiere, én fysioterapeut og én psykolog. Etablering av et slikt senter kan gjerne skje i samarbeid med oss her i Danmark, sier Jensen til Dagens Medisin.

– Hva er den største gevinsten ved å behandle pasienter i et tverrfaglig hodepinesenter? 

– Ved å samle de mest alvorlig rammede pasientene og de sjeldne hodepinetypene, får vi erfaring og ekspertise og muligheter for forskning – som igjen kan benyttes for å forebygge og for å gi bedre behandling til andre med hodepine.

Konsekvenser
OUS-overlege Anne Hege Aamodt, som leder Norsk nevrologisk forening, mener det er behov for en tverrfaglig hodepineklinikk også i Norge.

– Mange studier viser at det er stort potensial for betydelig redusert hodepinebyrde for pasienter som følges opp hos hodepinespesialist og ved tverrfaglig hodepineklinikk. I Norge eksisterer knapt tverrfaglig hodepineklinikk. Det er behov for å få dette på plass, spesielt i Oslo-regionen, sier Aamodt.

– Hodepine rammer svært mange og fører til store samfunnsmessige kostnader. Derfor er det viktig med et sterkere fokus på hodepine i helsetjenesten. Ifølge tall fra Global Burden of Disease, publisert i The Lancet i september i fjor, lå tre hodepine-diagnoser øverst på listen over sykdommer som bidrar til uførhet; migrene, tensjonshodepine og medikamentoverforbrukshodepine.

"Kanskje ett senter"
Heller ikke professor og leder for Nasjonal kompetansetjeneste for hodepine, Lars Jacob Stovner, tror det finnes noen tverrfaglige hodepineklinikker i Norge i dag. Han mener det trengs.

– Danmark har en annen geografi enn Norge, så kan hende bør vi i Norge ha et tverrfaglig tilbud ved ett universitetssykehus i hver av de fire helseregionene. Dette bør utredes ordentlig, sier Stovner til Dagens Medisin.

 

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Grete Røe 21.04.2018 14.38.48

  Hei anbefaler dere å ansette en fysioterapeut som er spesialist i psykomotorisk fysioterapi. Gjennom undersøkelse og behandling kan de være med å diagnostisere og behandle og gjerne skille mellom spenningshodepiner og andre hodepiner. Bekymringer og stress kan gi hodepineplager.

 • Lege 21.04.2018 18.45.49

  Det ær då førhoppningvis redan prøvd av de allrafleste fastleger FØR henvisningen skrevs

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!