Illustrasjonsfoto Foto:

Gransker feildoseringer av metotreksat

– Feilene skjer ved at pasienter på egenhånd eller på grunn av helsepersonellfeil tar medisiner daglig i stedet for kun en gang i uken.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det sier Legemiddelverkets fagmedisinske direktør, Steinar Madsen.

35.000 får metotreksat i Norge
Stadige meldinger om overdosering av metotreksat gjør at sikkerhetskomiteen (PRAC) hos de europeiske legemiddelmyndighetene EMA, nå skal gå gjennom risikoen ved doseringsfeil ved legemidlet.
Risikoen for feildosering av metotreksat er velkjent gjennom flere år, og det er satt i verk tiltak for å begrense risikoen.

I fjor var det over 35.000 pasienter som fikk metotreksat i Norge.

– Med et så stort antall pasienter er det sannsynlig at det vil oppstå nye tilfeller av alvorlig eller dødelig forgiftning, sier Legemiddelverkets fagmedisinske direktør, Steinar Madsen, til Dagens Medisin.

– Dette er en stadig tilbakevendende historie. Feilene skjer ved at pasienter på egenhånd eller på grunn av helsepersonellfeil tar medisiner daglig i stedet for kun en gang i uken.

Madsen påpeker at det ved daglig dosering i kun noen få dager, kan oppstå en alvorlig eller dødelig forgiftning:

– Det er sannsynligvis umulig å unngå denne typen hendelser fullstendig. Alle pakninger er nå merket med en advarselstekst om at legemidlet må kun gis en gang i uken. Også etter at denne advarselen ble innført har det vært dødsfall i Norge. Ferdigfylte sprøyter til injeksjon vil nok kanskje være et sikrere alternativ enn tabletter, men det krever mer ressurser og er mye dyrere.

Fikk 20-dobbel dose
Høsten 2014 fikk to kreftpasienter i tenårene feil dose av cellegiften metotreksat ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).
Pasientene skulle egentlig fått 12 milligram, men fikk 240 milligram, noe som innebærer en dose som er 20 ganger større enn den de skulle hatt.

Powered by Labrador CMS