Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto

Gransker feildoseringer av metotreksat

– Feilene skjer ved at pasienter på egenhånd eller på grunn av helsepersonellfeil tar medisiner daglig i stedet for kun en gang i uken.

Annons:

Det sier Legemiddelverkets fagmedisinske direktør, Steinar Madsen.

35.000 får metotreksat i Norge
Stadige meldinger om overdosering av metotreksat gjør at sikkerhetskomiteen (PRAC) hos de europeiske legemiddelmyndighetene EMA, nå skal gå gjennom risikoen ved doseringsfeil ved legemidlet.

Risikoen for feildosering av metotreksat er velkjent gjennom flere år, og det er satt i verk tiltak for å begrense risikoen.

I fjor var det over 35.000 pasienter som fikk metotreksat i Norge.

– Med et så stort antall pasienter er det sannsynlig at det vil oppstå nye tilfeller av alvorlig eller dødelig forgiftning, sier Legemiddelverkets fagmedisinske direktør, Steinar Madsen, til Dagens Medisin.

– Dette er en stadig tilbakevendende historie. Feilene skjer ved at pasienter på egenhånd eller på grunn av helsepersonellfeil tar medisiner daglig i stedet for kun en gang i uken.

Madsen påpeker at det ved daglig dosering i kun noen få dager, kan oppstå en alvorlig eller dødelig forgiftning:

– Det er sannsynligvis umulig å unngå denne typen hendelser fullstendig. Alle pakninger er nå merket med en advarselstekst om at legemidlet må kun gis en gang i uken. Også etter at denne advarselen ble innført har det vært dødsfall i Norge. Ferdigfylte sprøyter til injeksjon vil nok kanskje være et sikrere alternativ enn tabletter, men det krever mer ressurser og er mye dyrere.

Fikk 20-dobbel dose
Høsten 2014 fikk to kreftpasienter i tenårene feil dose av cellegiften metotreksat ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

Pasientene skulle egentlig fått 12 milligram, men fikk 240 milligram, noe som innebærer en dose som er 20 ganger større enn den de skulle hatt.

 

 

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   4 + 4 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

Politikk og økonomi

Frykter kutt blir knock-out

NY RAPPORT OM NARKOTIKABRUK I NORGE

Ser en mulig nedgang i bruken av heroin

Behandling med blodfortynnende legemidler

Tre spørsmål kan forutsi blødningsfaren

VIL ENDRE OPPTAKSKRITERIENE TIL MEDISINSTUDIET

UiO vil teste medisinstudenter for «egnethet»17

Kommende DM Arena-møter

Tidligere DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!