Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Sparker i gang kampanje mot overbehandling

SE VIDEO: – Det er lov å snakke om at man kan la være å gjøre undersøkelser som ikke virker, sier talsperson for kampanjen «Gjør kloke valg», Ketil Størdal.

Publisert: 2018-03-23 — 11.00

Nylig arrangerte Legeforeningen sin overbehandlingskonferanse i Oslo.

Les mer: Nå går legene til kamp mot unødvendig behandling

Talsperson for kampanjen, barnelege Ketil Størdal, sier målet er at kampanjen skal gi mer bevissthet om at det er lov å la være å gjøre en del undersøkelser som til syvende og sist ikke virker.

Han heies frem av statssekretær Anne Grete Erlandsen (H), som har stor tro på at kampanjen skal bidra til mer kvalitet i behandlingen.

– En debatt om overforbruk av helsetjenester harmoniser helt perfekt med visjonen om «pasientens helsetjenester, sier hun.

 – Det viktigste med dette arbeidet er kvalitet – og jeg gir meg aldri på at god kvalitet er det beste for pasientene.

Se hele intervjuet med de to i videoen øverst i saken.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Lege 24.03.2018 09.48.02

  Hva med å få med apotekene på denne kampanjen? Unngå å skape helseangst, unngå å skulle diagnostisere alt mulig tidligst mulig, unngå å pushe all verdens tilleggsmedisiner / tilskudd som skal "forebygge" sykdom, uten snev av dokumentasjon? Men da vil jo apotekene tjene mindre penger, så det går vel ikke.....

 • lege 23.03.2018 15.48.58

  Problemet med ensidig fokus på overdiagnostikk - er at det gjerne blir underdiagnostikk. Underdiagnostikk og altfor sene henvisninger til sykehusene er vår hverdag. Jeg synes det er unyansert fokus - med fokus kun på overdiagnostikk og ikke alle som for altfor sen diagnose, for sent blir tatt på alvor, dekket nettopp av at vi ikke må overdiagnostisere. Jeg ser jo helst at flere enn de som de er fare på ferde med, blir henvist til sykehuset. Hvis alle som kommer til oss, har alvorlig sykdom, betyr det statistisk at det må være en del som ikke kommer til oss - og som skulle vært her. Vi har mye å gjøre, men heller det - enn at man bagatelliserer - eller minst like ille, psykologiserer - pasienter med alvorlig, somatisk sykdom. Har sett for mange pasienter som har mistet livet eller fått alvorlig skade/sekvele pga. fokus på ikke å gi antibiotika, ikke utrede osv. Jeg er redd for at kampanjen kommer til å koste menneskeliv, når leger av har fokus på ikke å utrede.

 • Lege 23.03.2018 17.41.01

  En kan jo tenke seg en motsatt sammenheng også. Det kan tenkes at leger som velger å ikke utrede setter seg grunndigere inn «best practice» og dermed får et mer bevist forhold til alarm symtomer.

 • Fastlege 23.03.2018 18.32.14

  Til lege 15.48, Hadde vært interessant og lærerikt å vite hva slags tilstander du nevner som er de vanligste til å ikke bli oppdaget og henvist for sent. Erfaring fra allmennpraksis er at henvisninger for pasienter med sparsomme symptomer blir avvist. Jobber selv som fastlege, henviser mange pasienter til koloskopier, rtg torax, ultralyd av underlivet og tar masse PSA og orienterende blodprøver. Synes det er sjelden at noen har alvorlig sykdom. Oppdager i snitt 2-3 pasienter med kreft i året men de har gjerne alarmsymptomer og dermed ikke så vanskelig diagnostikk. Konseptet er vel at man må undersøke en hel del friske for å knipe den som er syk, men tror det går mye ressurser til å lete etter sykdom hos bekymrede friske. En uunngåelig konsekvens av unødvendig bruk av helsetjenester er jo at alle må vente lenger, og noen av disse er alvorlig syke. Savner også et litt større perspektiv på dette, med individet vs fellesskapet og bruk av ressursene vi har, både økonomisk og personell.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!