Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
FÅR STRAFF FOR GROV UAKTSOMHET: Administrerende direktør Nils Fredrik Wisløff (t.v) og styreleder Torbjørn Almlid, må konstatere at helseforetaket de er ansvarlige for, får en straff på en million kroner for grov uaktsomhet. Foto: Vidar Sandnes

Vestre Viken ilagt bot på én million kroner for grov uaktsomhet

Vestre Viken HF er ilagt en bot på én million kroner for urettmessig å ha mottatt refusjoner.

Publisert: 2018-03-08 — 10.22
Denne artikkelen er over fire år gammel.

Politimesteren i Sør-Øst politidistrikt ila denne uken Vestre Viken boten på bakgrunn av anmeldelsen fra Helfo i april i fjor om urettmessig bruk av takster ved Avdeling for klinisk patologi i Klinikk for medisinsk diagnostikk (KMD) i tidsrommet 2011-2017.

Politiet stadfester at foretaket har opptrådt grovt uaktsomt.

Avdelingslederen for patologiavdelingen var siktet i saken, men denne saken ble tidligere henlagt av politiet.

Styreleder Torbjørn Almlid pekte imidlertid på avdelingslederen som den eneste skyldige, under et styremøte nylig.

Les mer her: Vestre Viken-styrelederen: «En av våre ansatte har ført alle bak lyset»

På bakgrunn av innsendte refusjonskrav har helseforetaket ifølge politiet fått urettmessig utbetalt inntil sju millioner kroner fra Helfo i dette tidsrommet.

Den 25 april i fjor anmeldte Helfo Vestre Viken helseforetak for å ha krevd, og mottatt, urettmessig refusjon av utgifter til poliklinisk helsehjelp.

PwC: - Systematisk feilkoding
Helseforetaket engasjerte så konsulentselskapet PwC for å gjennomføre en uavhengig gransking om hvorvidt reglene for koding er fulgt ved sykehuset. De fikk også i oppdrag å undersøke omfanget av eventuelle brudd på regelverket.

Rapporten slår fast at det har det skal ha skjedd systematisk feilkoding, ved bruk av en spesiell takst, som har utløst urettmessige refusjoner, ved Drammen sykehus.

Det dreier seg om millionbeløp, til sammen skal sykehuset ha mottatt cirka 8,4 millioner kroner i perioden 2012 til 2017. Beløpet omfatter også urettmessige refusjoner som følge av feildebiteringer for inneliggende pasienter i perioden 2012 til 2017.

– Vi kan bekrefte at vi har blitt ilagt en foretaksstraff i form av en bot på en million kroner som følge av grov uaktsomhet. Dessverre ble foretaksledelsen først gjort kjent med anmeldelsen i fjor høst, men vi har siden da gjort det vi har kunnet for å undersøke nærmere og oppnå klarhet i hva som har skjedd. Vi vil nå sette oss ned sammen med våre juridiske rådgivere og vurdere hvordan vi skal forholde oss til saken videre. Vi understreker at vi ser svært alvorlig på denne saken, og vil naturligvis også gjøre hva vi kan for å rydde opp i de feil som har skjedd, sier administrerende direktør i Vestre Viken, Nils Fredrik Wisløff, i en pressemelding.

Styret i Vestre Viken vil behandle saken på styremøtet 19. mars 2018.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Peter Bering 12.03.2018 22.26.22

  I norske nyheter er det patetisk stadig å høre alvorlige stemmer og se pokerfjes som pompøst og med patos forteller folket at det offentlige nå har pålagt det offentlige en bot... Det er jo alltid bare en vits, da det offentlige i sin tur selvsagt alltid bevilger tilbake de pengene til den bøtelagte etaten. Det alvorlige er at det tjener til personlige ansvarsfraskrivelser over en lav sko, der INGEN PERSONER holdes ansvarlig,

 • Elgen 12.03.2018 15.33.19

  i 2010 fikk vestre Viken en foretaksstraff (bot) på 5 mill NOK. Boten ble gjort betinget fordi " det ville gå ut over pasientbehandlingen" om en betalte den. Noen måneder senere fikk lederne i Vestre Viken en spesielt stor lønnsforhøyelse som tilsvarte dette beløpet. Wisløffs program var i 2010 å gjøre driften ved sykehuset lovlig. Så langt kom han med det. Nå kan han liste seg ut baktrappa til en godt finansiert pensjonisttilværelse.

 • Rapportens innhold 08.03.2018 13.58.42

  Rapporten hevder feilaktig at en person selv var inne og « konfigurerte» i datasystemet. Den utelater mye relevant dokumentasjon som er levert til rapportskriveren om nødvendige prosedyrer relatert til pasientsikkerhet, tidsbruk og kontroller av diagnostikk. Tendensiøst bare? Eller er formålet å konstruere personlig skyld? Dersom det hadde lykkes, hadde jo ikke styret noe ansvar lengre. .

 • Bestilt rapport 08.03.2018 13.46.11

  PwC påstår feilaktig at en person var inne og «konfigurerte « i datasystemet ( refererer styreleders påstand her), de har ikke tatt med informativ dokumentasjon som er levert dem om prosedyrer relatert til pasientsikkerhet. Tendensiøst? Hvorfor utelater de fakta og finner på ting?? For å konstruere personrettet skyld?

 • Skeptisk 08.03.2018 13.34.04

  Det er en voldsom diskrepans i denne saken når det gjelder avdelingssjefen og skyldspørsmålet; politiet henlegger saken som " intet straffbart forhold påvist" fordi det " er særlige bevis dom taler imot at det er begått en straffbar handling" Ledelsens egenoppnevnte pwc samt styreleder konkluderer stikk motsatt; avdelingssjefen og hsn alene er fult ut ansvarlig. Hvorfor denne diskrepansen? Er pwc kjøpt og betalt for å komme med en på forhånd bestilt konklusjon? Her har gravejournalistene en jobb foran seg.

 • Pris å betale for PwC rapport 08.03.2018 13.19.53

  Får vi vite hvor mye Vestre Viken helseforetak må betale for den egenbestilte PwC rapporten? Vil det « doble» boten? Politiet har gjort mer grundig etterforskning og har mer dokumentasjon enn PwC. Dette beløpet er også av interesse for publikum å vite.

 • lege Bærum 08.03.2018 12.04.44

  Hvilke pasienter skal betale denne prisen?

 • Til og 08.03.2018 11.26.34

  Sette oss ned med våre jurister? Denne straffen burde ledelsen selv personlig betalt for dårleg lederskap de har utført og nå skal de bruke mer av felleskapets penger på jurister det er nesten til og gråte over. Høie hvor henta du alle disse folka fra?

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!