Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Han forsket tidlig på immunterapi: «Steinar, det der kommer aldri til å virke»

SE VIDEOINTERVJUET: En av Norges fremste kreftforskere legger bak seg en lang karriere på Radiumhospitalet.

Publisert: 2018-03-07 — 11.29
Denne artikkelen er over fire år gammel.
PENSJONERER SEG IKKE: Steinar Aamdal er 72 år, og reglene sier at han ikke kan jobbe direkte med pasienter lengre. Men han fortsetter med forskningen, i det norske selskapet Ultimovacs. Foto: Lasse Moe

OSLO, RADIUMHOSPITALET (Dagens Medisin): Steinar Aamdal (72) går nå av ved aldersgrensen for stillingen som overlege ved Avdeling for kreftbehandling ved Oslo universitetssykehus. 

«Folk syntes vi var litt rare»
Men han pensjonerer seg ikke - og starter nå i selskapet Ultimovacs, som blant annet utvikler en kreftvaksine.

Ikke alle hadde like mye tro på immunterapi som Amdaal hadde da han startet å forske på dette, forteller han.

Dagens Medisin møter ham for en mimrestund på Radiumhospitalet på hans siste arbeidsdag, mens han pakker ned kontoret.

Immunterapi karakteriseres som kanskje en av de største fremskrittene innen kreftbehandling. Nå kan han konstatere at han var på rett vei, til tross for skeptiske kolleger:

– En av mine mentorer sa: – Steinar, det der kommer aldri i verden til å virke.

–  Både jeg og andre forskere har riktignok vært i skyggenes dal. Vi holdt nå på, og folk syntes at vi var litt rare. Men vi ga ikke opp, og det viste seg at det vi holdt på med, det var helt riktig.

Amdaal har i flere år vært pasientens talsperson i media, for å kjempe for at de skal få tilgang til den nyeste og beste medisinen.

 – Helt nødvendig, sier han.

– Vi må kunne bruke disse medisinene også hos oss. Det tar lang tid før de blir godkjent i Norge. Det aller beste er å få med pasienter på studier her til lands – da kan vi få tilgang til medisinene kanskje fem-seks år før de kommer hit.

–  Mitt mål har vært å få til et system som gjør ta vi kan drive med dette på et profesjonelt nivå, slik at vi kan få studier til Norge.

Han er åpen på at han har brukt media bevisst:

– Vi kan ikke forvente at de alvorlig syke skal stå på barrikadene. Det må faktisk vi gjøre. Vi leger må være pasientenes talspersoner.

– Det koster litt, og vi får kjeft for det. Men det er vår oppgave.

 Se hele intervjuet i videoen øverst i saken. Her forteller han også om hvorfor han valgte å jobbe med kreft, og spår litt om kreftforskningens fremtid.

Aamdal har i årevis reist til blant annet verdens største kreftkongress i Chicago for å få med seg den aller ferskeste kreftforskningen. Vi møtte han der i fjor. Se intervjuet her.

 • Steinar Aamdal har etablert og ledet Utprøvingsenheten på Radiumhospitalet som står for tidlig-fase studier av nye kreftmedisiner. De senere år har han vært leder av Seksjon for utprøvende kreftbehandling og forskningsstøtte.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • William Jørgen Koren 08.03.2018 21.52.47

  Lykke til videre !

 • Hilde Johansen 07.03.2018 23.46.03

  Takk for ditt forsker engasjement og for at du snakker for alvorlig syke pasienter, de har nok med å deale med situasjonen de står i. <3 Jeg fulgte min mamma som døde av kreft på Radiumen når jeg var ni.. Lykke til videre !

 • Marit Rike 07.03.2018 15.31.18

  Regelen på 72 år virker i dette tilfellet ganske absurd å forholde seg til. At en kapasitet som Aamdal ikke får behandle pasienter er i alle fall ikke til pasientenes beste og heller ikke for Radiumhospitalet og Helse Norge. Det må kunne utvises skjønn!

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!