FOR LAV ALDERSGRENSE: Konstituert seksjonsoverlege Øyvind Nytun ved St. Olavs hospital sier at en aldersgrense på 38 år ved fertilitetsbehandling er for lavt, medisinsk sett. Både Oslo universitetssykehus og Sykehuset Telemark har aldersgrense på 38 år. Foto: Unni Skoglund

Valfarter til Midt-Norge for prøverørsbehandling

– Vi får så mange henvisninger fra resten av landet at vi er nødt til å senke aldersgrensen til 40 år, sier konstituert seksjonsoverlege Øyvind Nytun ved St. Olavs Hospital.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Fertilitetsseksjonen ved St. Olavs har så stor pågang fra kvinner fra hele landet at sykehuset ser seg nødt til å senke aldersgrensen fra 41 til 40 år.

– Dette er vanskelig. Vi har hatt et mål om å ha høy aldersgrense ved St. Olavs, for å kunne gi individuell vurdering. Men nå må vi dessverre senke aldersgrensen, sier Nytun.

Ved Oslo universitetssykehus er aldersgrensen 38 år. Det samme har den nå blitt ved Sykehuset Telemark.

Dessuten tilbyr OUS og Sykehuset Telemark ikke søskenforsøk, det vil si at de som har barn fra før, ikke får in vitro-fertilisering (IVF) i det offentlige. St. Olavs tilbyr søskenforsøk.

En tredel fra andre regioner
En tredel av pasientene som behandles ved St. Olavs hospital, kommer nå fra andre regioner.

– Når nå også Telemark satte ned aldergrensen av kapasitetshensyn, ble det umulig for oss å beholde vår aldersgrense på 41 år. Pågangen blir for stor, og vi får for lange ventelister, sier Nytun.

Han synes en aldersgrense på 38 år er for lavt.

– 38 år er for lavt dersom man skal foreta en ren medisinsk vurdering av fertilitetspotensialet. Mange kvinner på 39 år har fortsatt god fertilitet, sier Nytun.

Medisinske hensyn
– Synes du det er det riktig at sykehusets kapasitet skal bestemme aldersgrensen?

– Nei, egentlig ikke. Det skal jo være medisinske hensyn som avgjør, sier Nytun.

I dag kan kvinner blant annet få målt nivået av stoffet AMH i blodet. Dette vil si noe om eggreservene.

– Det er store forskjeller på hvor store eggreserver og hvilken kvalitet på eggene godt voksne kvinner har. Men opp til 40 års alder er sjansene gode, og mellom 40 og 42 år er det en del som kan lykkes. Etter den tid minsker sjansene betraktelig, sier Nytun.

Uheldig med lavere aldersgrense
Han understreker at aldersgrensen kun sier noe om hvem som skal utredes.

– Vi kan få inn en kvinne på 39 år som har så dårlige muligheter at hun for eksempel bare forespeiles ett testforsøk, sier Nytun.

– Hva synes du om at aldersgrensene varierer fra sykehus til sykehus?

– Det er jo uheldig for ventetiden ved vårt sykehus når de andre sykehusene har lavere aldersgrense, sier Nytun.

Han forstår imidlertid at lange ventetider kan føre til at sykehusene ser seg nødt til å senke aldersgrensene.

– Et tak på kapasiteten i det offentlige
Sykehuset Telemark fikk økt tilstrømming av pasienter da Oslo universitetssykehus (OUS) satte ned sin aldersgrense.

Avdelingsleder Hans Ivar Hanevik ved Fertilitetsavdelingen ved Sykehuset Telemark bekrefter at også Telemark nå har vært nødt til å sette ned aldersgrensen til 38 år for å redusere lange pasientkøer. De tilbyr heller ikke lenger søskenforsøk.

– Det er et tak på kapasiteten for prøverørsbehandling i det offentlige. Når stadig flere utsetter barnefødsler og trenger IVF, greier ikke det offentlige å ta unna, sier Hanevik.

– Kasteball
Nå strømmer altså pasienter over 38 år til St. Olavs i stedet.

– De pasientene som er i øvre del av alderskohorten, blir en kasteball mellom de offentlige klinikkene. Det er uheldig for pasientene, og også for avdelingene, som ønsker å ha et forutsigbart tilbud, sier Hanevik.

Han skulle ønske at Sykehuset Telemark kunne fortsatt å ha en aldersgrense på 39,5 år, men han er ikke enig i at en aldersgrense på 38 år er for lavt medisinsk sett.

– Dette er et prioriteringsspørsmål, ikke et medisinsk spørsmål.

Rettighet
Ifølge Helsedirektoratets prioriteringsveileder for kvinnesykdommer har kvinner over 40 år ikke rett til helsehjelp i spesialisthelsetjenesten ved infertilitet.

– Blir det ikke da feil å sette grensen ved 38 år?

– Selv om de over 40 år ikke har rettighet, betyr ikke det at alle under 40 har det, sier han.

Det offentliges ansvar
Med lavere aldersgrense vil stadig flere par bli henvist til det private markedet.

– Synes du det er en riktig løsning?

– Nei, jeg mener helt klart at fertilitetsbehandling er det offentlige helsevesenets ansvar. En svikt i reproduksjonsfunksjonen bør ivaretas innen det offentlige helsevesenet. Det private skal være et godt og nødvendig supplement til det offentlige, sier Hanevik.

– Må prioritere
Avdelingsleder Peter Fedorcsak ved Reproduksjonsmedisinsk avdeling på OUS vil ikke direkte kommentere om en aldersgrense på 38 år er for lavt.

– Vi ønsker å gi tilbud til så mange som vi kan. OUS har økt behandlingskapasiteten sin de siste årene, og vi vil øke den enda mer. Men vi må prioritere for å kunne holde ventetiden på et akseptabelt nivå. Det er viktig for pasientene at ventetiden ikke er for lang, slik at de fortsatt har god fertilitet, sier han.

Han sier sykehuset også har noen pasienter som er over 38 år, etter individuell vurdering.

– Vi vurderer hele tiden kapasiteten vår, jobber syv dager i uken og behandler flere pasienter enn noen gang tidligere.

Powered by Labrador CMS