Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

På dette sykehuset er 30 prosent av de ansatte ingeniører

På rehabiliteringssykehuset i Toronto forsøker de å finne løsninger på veldig vanlige problemer.

Annons:

TORONTO (Dagens Medisin): Da helseminister Bent Høie og en hel delegasjon fra norsk næringsliv nylig var på studietur til Toronto, besøkte de blant annet Toronto Rehabilitation Institute. Sykehuset huser et av verdens mest teknologisk avansert forskningssenter for rehabilitering. Blant de om lag 15.000 ansatte, er hele 30 prosent ingeniører.

– Vi er besatt på å løse folks problemer i hverdagen, sier seniorforsker Geoff Fernie ved Toronto Rehabilitation Institute.

Her utvikles og testes nye hjelpemidler og behandlinger – der målet er å forebygge skader og hjelpe eldre og skadede med å leve så aktive og selvstendige liv som mulig. 

Sykehus med bilsimulator
Sykehuset har blant annet en av de mest realistiske bilsimulatorene i hele verden.

– Det er veldig realistiske lyder og man har følelsen av at man faktisk sitter i en bil mens man ser ut i gatebildet, konstaterer helseminister Bent Høie, som prøvesatt simulatoren.

BILSIMULATOR PÅ SYKEHUS: Kan eldre få et avgrenset sertifikat? Det er noe av det forskerne på Toronto rehabiliteringssykehus undersøker. Helseminister Bent Høie lot seg fascinere. Foto: Målfrid Bordvik

I denne simulatoren tester forskerne blant annet eldre menneskers evne til å kjøre bil.  

– Vi undersøker hvorvidt eldre personer kan kjøre i dagslys på kjente veier, men ikke på kvelds- og nattestid. Det vil gi dem større frihet, sier Fernie.

– Dette har stor betydning for muligheten til å bevege seg i et land som Canada, og har overføringsverdi til Norge, sier Høie.

FOREBYGGING I PRAKSIS: Hvert år kårer forskerne de beste skoene på glattisen. Målet er å unngå at innbyggerne kommer på sykehuset. Foto: Målfrid Bordvik

Les også: Norske helseteknologi-gründere vil satse i Canada

Tester vintersko på glattisen
I den nybygde simulatoren tester også forskerne hvordan cannabis påvirker kjøreevnen, et høyaktuelt tema siden Canada nylig har legalisert bruken av det narkotiske stoffet.

Forskerne har også gått løs på hverdagsproblemet med at folk faller på isen og slår seg. Dette fører til tusenvis av sykehusbesøk årlig i regionen Ontario. I et spesialutviklet islagt og roterende laboratorium tester forskerne hvert år ut nye varianter av vinterfottøy. Testpersonene går på isen til de faller, og skoene rangeres med snøkrystaller etter prestasjon, slik at forbrukerne kan kjøpe de beste.  

– Vår filosofi er at de fleste ønsker å leve et så langt og lykkelig liv som mulig. Da må man hindre at de dør tidlig, og det gjør man ved å hindre bilulykker, fallulykker og stoppe infeksjoner i sykehus. Men vi vil også at de skal leve selvstendige liv, og derfor gjør vi mye for at folk skal klare seg i eget hjem, sier Fernie, som viser til at de har utviklet tryggere trapper og baderomshjelpemidler i et laboratorium som ser ut som et alminnelig hjem.

– Ikke «Einstein-forskere»
De har også utviklet et instrument for hjemmediagnostisering av søvnapné, som har potensial til å betydelig redusere forekomsten av hjertesykdom som følge av ubehandlet søvnapné.

– Teamet vårt har funnet en løsning som gjør at man kan måle åndedrettsstopp uten elektroder, en metode som er enkel å håndtere hjemme, sier Fernie begeistret.

– Vi tar ikke mål av oss å være «Einstein-forskere», men ønsker praktiske løsninger på vanlige problemer. Derfor evaluerer vi ikke forskerne våre bare etter antall publikasjoner, men også etter hvilken virkning forskningen deres har, sier seniorforskeren.

BLE IMPONERT: Statssekretær Anne Grethe Erlandsen og helseminister Bent Høie dokumenterer testfasilitetene på Toronto Rehabilitation Institute. Til venstre seniorforsker Geoff Fernie. Foto: Målfrid Bordvik

Han mener «rehabiliteringskulturen» i mye større grad må inn i vanlige sykehus.

– Man må holde pasientene i aktivitet, og ikke legge dem i sengen, advarer forskeren.

Ønsker seg til Norge
– Dette har vært veldig spennende. Det mest slående er at dette er fasiliteter hvor de tester ut ting som er så utrolig vanlig, blant annet at folk har for glatte sko og faller. Ved å gå inn og vurdere disse tingene kan de medvirke til at folk ikke faller, sier statssekretær Anne Grethe Erlandsen etter besøket på rehabiliteringssykehuset.

Hun mener Norge kan lære mye av dette.

– Vi har ikke denne testmuligheten i Norge i dag, men vi må se om vi kan tilsvarende mulighet. Målet er at folk skal klare seg best mulig hjemme, sier Erlandsen.

Les også: Helsegründere ga råd til helseministeren

Relaterte saker

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   4 + 7 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • N.N 02.02.2018 14.17.33

  Det er meget viktig at vi sender folk ut i verden både i studie og arbeid og tar godt imot de når de kommer tilbake med sine kunnskaper fra feks. Canada da kunne helseministeren og hans stab muligens spart seg denne turen.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!