Privatklinikk ble forespeilet 1000 inngrep – endte opp med færre enn 90

– Det virker som det er få som vet om tilbudet, sier Leif Næss, daglig leder ved IbsenSykehuset.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

RITUELL OMSKJÆRING: En tre uker gammel gutt blir omskåret ved et sykehus. Illustrasjonsfoto: GettyImages

I 2016 fikk IbsenSykehuset ansvaret for rituell omskjæring av guttebarn i Helse Sør-Øst, fordi de offentlige sykehusene ikke hadde kapasitet til å tilby inngrepet. I avtalen med Helse Sør-Øst ble privatklinikken forespeilet et volum på inntil 1000 inngrep årlig.

– Vi ligger langt unna det, konstaterer Leif Næss, medisinsk ansvarlig og daglig leder ved IbsenSykehuset.

Les også: St. Olavs Hospitall kutter all rituell omskjæring

På «ryktebasis»
Han forteller at de hittil i år har utført færre enn 90 slike inngrep.

– Det virker som om det er få som vet om tilbudet. Vi får stadig telefoner fra enkeltpersoner, sykepleiere på helsestasjoner og fastleger som lurer på om vi driver med omskjæring, og som har hørt om dette på «ryktebasis». Mitt inntrykk er at dette er svært lite kjent, sier han.

Leif Næss, medisinsk ansvarlig og daglig leder ved IbsenSykehuset. Foto: Privat

Han mener myndighetene bør gjøre mer for å informere om tilbudet.  

– Jeg er usikker på hva som er gjort for at helsestasjoner, allmennpraktikere, barneleger og jordmødre skal kjenne til dette. Hvor mye norske helsearbeidere gjør for at dette blir kjent kan man også ha sine tanker om, sier Næss, og viser til at det er et omstridt inngrep som mange leger har reservert seg mot å utføre.

Ingen komplikasjoner
Selv forsvarer han at de utfører inngrepet.

– Det er en politisk avgjørelse om hvilken kompetanse man skal tillegge foreldre med hensyn til hvor gamle barn må være når inngrepet utføres. For vår del kunne det gjerne vært en høyere aldersgrense. Men skal det gjøres, må det gjøres med samme kompetanse og skikkelighet som ved andre kirurgiske inngrep, sier han.

– Hvis informasjonen om tilbudet ikke når frem så vil antakelig mange tenke at det er vanskelig å få gjort dette i Norge, og i stedet gjøre det på sin første utenlandsreise, sier Næss.

Han forteller at de ikke har hatt komplikasjoner eller blødninger.

– Det er som å fjerne en føflekk, sier han.

Siden volumet er langt mindre enn klinikken ble forespeilet, er økonomien i dette uinteressant, ifølge Næss. Han mener likevel at det er viktig å tilby operasjonen. Det til tross for at klinikken har fått flere negative tilbakemeldinger i sosiale medier fordi de utfører inngrepet.

– Vi kan ikke vente at innvandrere legger fra seg kulturen sin på Gardermoen. Det er viktig at dette skjer i trygge rammer, sier Næss.

Powered by Labrador CMS